Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet nyilatkozatban vállalta magára a dzsakartai Marriott Hotel ellen a múlt hét elején elkövetett merényletet, és további hasonló támadásokat helyezett kilátásba - értesült hétfőn az amerikai CNN hírtelevízió. A több halálos áldozatot követelő dzsakartai merénylettel kapcsolatban már korábban is az al-Kaidára terelődött a gyanú.

A CNN szerint az al-Kaida a nyilatkozatot eljuttatta valamennyi hozzá közel álló szervezethez, így a Dzsemáa Iszlámija délkelet-ázsiai szélsőséges iszlám szervezethez is, továbbá elküldte azt néhány arab televíziónak. A Marriott ellen elkövetett támadás azoknak az akcióknak a része, amelyeket Ajman az-Zavahiri helyezett kilátásba - hangzik az állásfoglalás, utalva az al-Kaida második emberének, egyben Oszama bin Laden jobb kezének számító Zavahiri közelmúltbeli fenyegetésére.
Az al-Kaida szerint a dzsakartai merénylet végzetes csapás Amerikára és indonéziai szövetségeseire. A szervezet egyben megismételte korábbi követeléseit, utalva egyebek közt az ellene irányuló hadviselés beszüntetésre, a Guantánamón fogva tartott al-Kaida-tagok, illetve szimpatizánsok szabadon bocsátására, továbbá arra, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei vonuljanak ki a muzulmán országokból. A terrorszervezet hangsúlyozta, hogy amennyiben követeléseit nem teljesítik, további hasonló támadásokat hajt végre.
A több halálos áldozatot követelő dzsakartai merénylettel kapcsolatban már korábban is az al-Kaidára terelődött a gyanú. Az indonéz védelmi miniszter az elmúlt hét végén azt állította, hogy az elkövetőket a szervezet képezte ki Afganisztánban, illetve Pakisztánban. A Dzsemáa Iszlámija pedig állásfoglalásában arra utalt, hogy a merénylőket az al-Kaida toborozta. Washingtonban hétfőn emlékeztettek arra, hogy az amerikai védelmi minisztérium a támadás előtt értesítette Dzsakartát: információi szerint az al-Kaida merényletre készül Indonéziában. A Pentagon képviselői nem sokkal később azt a vádat fogalmazták meg, hogy az indonéz hatóságok nem tettek meg minden szükséges intézkedést a jelzett terrorfenyegetés elhárítására. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Valami nagyon nem jó dolog történik a gyerekek agyával, ha túl sokat ülnek a képernyő előtt

Valami nagyon nem jó dolog történik a gyerekek agyával, ha túl sokat ülnek a képernyő előtt

„Nagyon komoly ügyvédei vannak az alkoholnak” – Interjú dr. Kapitány-Fövény Mátéval

„Nagyon komoly ügyvédei vannak az alkoholnak” – Interjú dr. Kapitány-Fövény Mátéval

Lebetegedett Kapás Boglárka az úszó-vb előtt

Lebetegedett Kapás Boglárka az úszó-vb előtt

Lézerfegyver és elfoghatatlan robotrepülő - bevetésre kész Putyin szuperarzenálja

Lézerfegyver és elfoghatatlan robotrepülő - bevetésre kész Putyin szuperarzenálja

A párizsi tüntetők tíz százalékát vették őrizetbe a rendőrök

A párizsi tüntetők tíz százalékát vették őrizetbe a rendőrök

Központosítani akarja a kormány a háziorvosi ellátást

Központosítani akarja a kormány a háziorvosi ellátást