Tetszett a cikk?

Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet nyilatkozatban vállalta magára a dzsakartai Marriott Hotel ellen a múlt hét elején elkövetett merényletet, és további hasonló támadásokat helyezett kilátásba - értesült hétfőn az amerikai CNN hírtelevízió. A több halálos áldozatot követelő dzsakartai merénylettel kapcsolatban már korábban is az al-Kaidára terelődött a gyanú.

A CNN szerint az al-Kaida a nyilatkozatot eljuttatta valamennyi hozzá közel álló szervezethez, így a Dzsemáa Iszlámija délkelet-ázsiai szélsőséges iszlám szervezethez is, továbbá elküldte azt néhány arab televíziónak. A Marriott ellen elkövetett támadás azoknak az akcióknak a része, amelyeket Ajman az-Zavahiri helyezett kilátásba - hangzik az állásfoglalás, utalva az al-Kaida második emberének, egyben Oszama bin Laden jobb kezének számító Zavahiri közelmúltbeli fenyegetésére.
Az al-Kaida szerint a dzsakartai merénylet végzetes csapás Amerikára és indonéziai szövetségeseire. A szervezet egyben megismételte korábbi követeléseit, utalva egyebek közt az ellene irányuló hadviselés beszüntetésre, a Guantánamón fogva tartott al-Kaida-tagok, illetve szimpatizánsok szabadon bocsátására, továbbá arra, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei vonuljanak ki a muzulmán országokból. A terrorszervezet hangsúlyozta, hogy amennyiben követeléseit nem teljesítik, további hasonló támadásokat hajt végre.
A több halálos áldozatot követelő dzsakartai merénylettel kapcsolatban már korábban is az al-Kaidára terelődött a gyanú. Az indonéz védelmi miniszter az elmúlt hét végén azt állította, hogy az elkövetőket a szervezet képezte ki Afganisztánban, illetve Pakisztánban. A Dzsemáa Iszlámija pedig állásfoglalásában arra utalt, hogy a merénylőket az al-Kaida toborozta. Washingtonban hétfőn emlékeztettek arra, hogy az amerikai védelmi minisztérium a támadás előtt értesítette Dzsakartát: információi szerint az al-Kaida merényletre készül Indonéziában. A Pentagon képviselői nem sokkal később azt a vádat fogalmazták meg, hogy az indonéz hatóságok nem tettek meg minden szükséges intézkedést a jelzett terrorfenyegetés elhárítására. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Astrazeneca: hamisítvány lehet az a vakcina, amit a feketepiacon árulnak

Astrazeneca: hamisítvány lehet az a vakcina, amit a feketepiacon árulnak

Post-Covid szakambulanciákat hoztak létre Debrecenben

Post-Covid szakambulanciákat hoztak létre Debrecenben

Leginkább a multik és német cégek örülhettek a kormány gazdasági akcióprogramjának

Leginkább a multik és német cégek örülhettek a kormány gazdasági akcióprogramjának