Tetszett a cikk?

Közel hét hónappal az amerikai Columbia űrsikló felrobbanása és űrhajósainak halála után, a szerencsétlenséget vizsgáló független bizottság kedden teszi közzé jelentését, amelynek egyes részletei rávilágítanak az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) szervezési gyengéire.

A 13 tagú bizottság, amelynek vezetője Harold Gehman nyugalmazott admirális, meg van győződve arról, hogy egy szigetelő darab, amely nekiütközött a Columbia baloldali szárnyának a január 16-i felszálláskor, rést vágott az űrsikló hőpajzsán, s ez végzetesnek bizonyult a február 1-i visszatéréskor. Ezért a bizottság azt ajánlja a NASA-nak, hogy tegyen lépéseket a központi üzemanyagtartály szigetelésének védelmére, és helyezzen el kamerákat az űrsiklón és a földön a felszállás megfigyelésére. Egyben felhívja a Pentagon figyelmét, hogy az űrben keringő űrsiklót kövesse katonai felderítő műholdjaival, hogy felfedezzék az esetleges külső hibákat, sérüléseket. Azt is indítványozza a bizottság, hogy a jövőben az űrhajósok kiléphessenek az űrbe, az űrsikló hőpajzsának megvizsgálása céljából.
A 35 ezer dokumentum és több száz szakértő meghallgatása után született 250 oldalas jelentés, eddig nyilvánosságra nem hozott része szervezési reformokat irányoz elő a NASA-nál, hogy a további űrküldetések során ne születhessenek olyan hibás döntések, mint amelyeket a Columbia útja során hoztak a repülés irányítói. Gehman, akire már a Cole hadihajó elleni, 2000-ben Jemenben elkövetett merénylet kivizsgálásának hálátlan feladata is jutott, már májusban úgy nyilatkozott egy szenátusi bizottság előtt, hogy "papíron a NASA biztonsága tökéletes, de ha egy kicsit mélyebbre ásnak, nem marad semmi." (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Galacsinná gyűrte a vonat a kocsit, amelyből épp csak ki tudott ugrani a sofőrje – fotók

Galacsinná gyűrte a vonat a kocsit, amelyből épp csak ki tudott ugrani a sofőrje – fotók

Kirúgták a Covid-szkeptikus orvost a gyöngyösi kórházból

Kirúgták a Covid-szkeptikus orvost a gyöngyösi kórházból

Hajnal Gabriella: „A tehetséges gyerekek, bármilyen iskolába járnak, meg fogják állni a helyüket”

Hajnal Gabriella: „A tehetséges gyerekek, bármilyen iskolába járnak, meg fogják állni a helyüket”