Tetszett a cikk?

Péntek reggelig nem hozott eredményt a svéd külügyminiszter, Anna Lindh gyilkosa után folytatott rendőrségi hajsza. A hatóságok cáfolták a támadó azonosításáról szóló sajtóhíreket.

A svéd rendőrség továbbra is abból indul ki, hogy magányos gyilkosról van szó, esetleg olyan személyről, akit korábban erőszakos cselekmény elkövetése miatt egy vagy több alkalommal megbüntettek. A rendőrség szóvivője pénteken reggel elmondta, hogy a nyomozók főként olyan helyeken kutatnak, ahol gyakran fordulnak meg pszichikailag zavart, illetve kábítószerfüggő egyének, de egyelőre nem jártak sikerrel.
A politikusok személyi védelméért felelős titkosrendőrség főnöke, Kurt Malmström elutasította azt a médiumok, és egyes politikusok által is hangoztatott felvetést, miszerint le kellene mondania, mert az általa vezetett szolgálatot terheli a felelősség Lindh asszony haláláért. Malmström nyilatkozatában hangoztatta: semmilyen jel nem utalt arra, hogy Anna Lindh biztonságát bármilyen veszély fenyegeti. Ami pedig az ő esetleges távozását illeti, arról másoknak kell dönteniük - tette hozzá.
A BBC pénteki jelentése szerint a helyszínen talált ujjlenyomatok alapján azonosították a támadót, aki egy harmincas éveiben járó, sötét hajú férfi, és valószínűleg zavart elméjű. Azonban a svéd rendőrség minden olyan sajtóhírt cáfolt, amely szerint őrizetben tartana egy, a gyilkossággal gyanúsított férfit. "Csütörtökön este valóban letartóztattunk egy férfit, ám a kihallgatás során kiderült, hogy nem jön számításba elkövetőként. Kizárt, hogy ő követte volna el a tettet" - nyilatkozta Björn Pihlblad rendőrségi szóvivő.
Várhatóan több tízezren vesznek részt a péntek délutánra szervezett stockholmi, erőszak-ellenes demonstráción, amelynek szónoka Göran Persson miniszterelnök lesz. Svédország több vidéki városában is hasonló gyűléseket tartanak azzal a céllal, hogy a résztvevők elítéljék az erőszakot, és kiálljanak a demokráciáért.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kirúgták a brit férfit, majd másnap 1 millió fontot nyert a lottón

Kirúgták a brit férfit, majd másnap 1 millió fontot nyert a lottón

Az elnökválasztás napján sem tagadta meg magát a fehérorosz diktátor

Az elnökválasztás napján sem tagadta meg magát a fehérorosz diktátor

Ez történt: az NSA megüzente, jobb kikapcsolni a GPS-t a telefonokon

Ez történt: az NSA megüzente, jobb kikapcsolni a GPS-t a telefonokon