Tetszett a cikk?

Oroszország szerint "súlyos politikai hiba" lenne, ha végrehajtanák a Jasszer Arafat palesztin elnök kiutasításáról hozott izraeli döntést - figyelmeztetett pénteki közleményében az orosz külügyminisztérium. Az Arab Liga szóvivője Kairóban úgy fogalmazott, hogy a palesztin elnök kiutasításának "katasztrofális következményei" lennének, és "minden békeerőfeszítés halálát jelentené".

"Moszkva nagy aggodalommal fogadta" az izraeli kormány csütörtök este hozott elvi döntését Arafat kiutasításáról a ciszjordániai Rámalláhból, amelynek "rendkívül negatív következményei lennének a térség már amúgy is bonyolult helyzetében" - folytatódik a közlemény. A lépés "meghiúsítaná az izraeli-palesztin válság békés rendezésének esélyét, s az események elszabadulásához vezetne a legrosszabb forgatókönyv alapján". Oroszország felszólítja az érintett feleket, hogy tegyenek meg mindent "a konfliktus felszámolása és a politikai párbeszéd helyreállítása érdekében".
Moszkva szerdán azt szorgalmazta, hogy nemzetközi jelenléttel kényszerítsék rá Izraelt és a palesztinokat az útiterv néven ismert béketerv megvalósítására - utal rá az AFP francia hírügynökség. A tervezetet az Egyesült Államok, az ENSZ, az Európai Unió és Oroszország alkotta "kvartett" dolgozta ki.
Hisám Juszef, az Arab Liga szóvivője szerint a szervezet szintén ellenzi Arafat kiutasítását és célzott a nemzetközi közösség részleges felelősségére az izraeli kormány "agressziós politikájáért", hiszen az utóbbi "a legcsekélyebb jelentőséget sem tulajdonítja a nemzetközi törvényességnek, mert cselekedeteivel nem száll szembe kellő határozottsággal a nemzetközi közösség". Ha Izrael végrehajtaná csütörtöki elvi döntését, azzal "a szélsőségek és a bosszúvágy" útját kövezné - tette hozzá a szóvivő.
Ahmed Maher egyiptomi külügyminiszter felhívást intézett az Arafat kiutasítását ellenző országokhoz, hogy lépjenek közbe Izraelnél az elvi döntés visszavonása érdekében - írják a pénteki egyiptomi lapok. Felhívását Maher Rómában tette közzé, ahol Hoszni Mubarak államfő kíséretében tartózkodik. Mubarak maga is szót emelt a tervezett izraeli lépés ellen, s ez ügyben "sürgős üzenettel" fordult George Bush amerikai elnökhöz - jelentette az egyiptomi közszolgálati televízió. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Koronavírus: újabb rekordok dőltek Ukrajnában

Koronavírus: újabb rekordok dőltek Ukrajnában

Time – Európa utolsó diktátora nem lehet nyugodt az elnökválasztás előtt

Time – Európa utolsó diktátora nem lehet nyugodt az elnökválasztás előtt

Fülke: a gödi polgármester elmondta, hol hibázott

Fülke: a gödi polgármester elmondta, hol hibázott