Tetszett a cikk?

Alekszandra Jokszimovics szerbia-montenegrói külügyi helyettes államtitkár cáfolta, hogy a Belgrád ellenezné a vajdasági magyarok kettős állampolgársághoz való hozzájutását.

"E kérdés elsősorban a magyar államra tartozik. Ez azt jeleni, hogy amennyiben Budapest meg akarja adni a kettős állampolgárságot, a mi törvényeink ez elé nem gördítenek semmilyen akadályt" - közölte szombat este Jokszimovics asszony az újvidéki televízió magyar nyelvű műsorában.
Bársony András, a Külügyminisztérium politikai államtitkára a minap a Beta belgrádi hírügynökségnek a szerbia-montenegrói külügyminisztériumból származó információkra hivatkozva azt mondta: Belgrádnak az a hivatalos álláspontja, hogy a kettős állampolgárságot nem lehet odaítélni etnikai alapon. Bársony példának hozta fel Szerbia-Montenegró és Bosznia megállapodását, amely alapján a kettős állampolgárság intézményének fel kell ölelnie a két ország összes lakosát, etnikai hovatartozásukra való tekintet nélkül.
Alekszandra Jokszimovics szerint Szerbia-Montenegró valóban aláírt a kettős állampolgárságról megállapodást Boszniával és ez az egyezmény a végrehajtás szakaszában van. "Nincs akadálya annak, hogy valamilyen hasonló megállapodást aláírjunk Magyarországgal is, de ez nem feltétlenül fontos" - idézte a Beta a helyettes államtitkár nyilatkozatát.
Medgyessy Péter miniszterelnök júniusi szabadkai látogatása alkalmával Zoran Zsivkovics szerb kormányfő úgy nyilatkozott, hogy Belgrádnak nem lenne semmilyen kifogása az ellen, hogy a vajdasági magyarok megkapják a kettős állampolgárságot.
A vajdasági horvátok tizenkét éve igényelhetnek horvát állampolgárságot, Zágráb etnikai alapon ítéli oda az állampolgárságot. Horvátország azonnal a függetlenség kikiáltása után, 1991-ban rögzítette alkotmányában, hogy a határon túli horvátokat megilleti a horvát állampolgárság és Zágráb egyoldalúan hozta meg ezt a döntést. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mindent bevet a TikTok, hogy meggyőzze a veszélytelenségéről Amerikát

Mindent bevet a TikTok, hogy meggyőzze a veszélytelenségéről Amerikát

A Vöröskereszt szerint száznál is több áldozata van a bejrúti robbanásnak

A Vöröskereszt szerint száznál is több áldozata van a bejrúti robbanásnak

Létrával jött száz menekült a kerítéshez, volt, aki a rendőröket provokálta – videó

Létrával jött száz menekült a kerítéshez, volt, aki a rendőröket provokálta – videó