Tetszett a cikk?

Az elkötelezett euró-párti Anna Lindh külügyminiszter meggyilkolása ellenére Svédországban a hétvégén megtartották a közös európai fizetőeszköz bevezetéséről döntő népszavazást. A felmérések szerint az igen-pártiak csak a csodában bízhattak; végül azonban az sem segített rajtuk.

A svédek azzal válaszolhatnak a legjobban erre a szörnyű tettre, ha minél többen elmennek a vasárnapi referendumra, és ott az érvek alapján, nem pedig érzelmi befolyás hatása alatt szavaznak – írta a brit üzleti napilap, a Financial Times (FT) pénteki kommentárjában. A lap nem vállalkozott annak megjósolására, az euró-bevezetés legbefolyásosabb támogatójának meggyilkolása milyen hatással lesz a népszavazás eredményére, s hogy a szerdai tragédia mennyi rokonszenv-szavazatot hoz az utóbbi hetekben már-már behozhatatlannak tűnő hátrányban lévő euró-pártiaknak, politikai elemzők azonban nem tartottak elképzelhetetlennek egy utolsó pillanatban bekövetkező hangulatváltozást.
"Ha nagy megrázkódtatás ér egy társadalmat – márpedig Anna Lindh tragikus halála ilyen -, akkor nemcsak az áldozat, de az áldozat álláspontja is felértékelődik az emberek szemében" – magyarázta még a szavazás előtt a hvg.hu-nak Marián Béla, a Marketing Centrum közvélemény-kutató cég kutatási igazgatója. Marián példaként említette Antall József néhai miniszterelnök emlékezetes "pizsamás interjúját", amelynek hatására az addig rossz megítélésű kormányfő és pártja is felértékelődött az emberek szemében. Hasonlóképpen nyilatkozott a hvg.hu-nak Hann Endre, a Medián közvélemény-kutató igazgatója. Hann emlékezetett rá, hogy a 2001. szeptember 11-én, az Egyesült Államokat ért terrortámadásnak egyik belpolitikai hatása éppen a Fidesz és a kormány népszerűségének növekedése volt. "A nemzetközi szakirodalom régóta ismeri azt a jelenséget, hogy a rendkívüli helyzetek a kormányon lévők megítélésének kedveznek” - írta a Medián vezetője a HVG-ben egy hónappal a terrortámadás után. "Az emberek a válságos helyzetekben még a szokásosnál is jobban félnek minden, az életüket érintő változástól. Ezért, ha tehetik, inkább az ismertet választják a bizonytalannal szemben. S minthogy válságos időkben a közérdeklődésre számot tartó legfontosabb információk birtokosa a miniszterelnök - illetve kormányának tagjai -, a hatalmon lévők "legitim módon" jutnak az átlagosnál több szereplési lehetőséghez" – olvasható Hann cikkében.
A Danske Bank, a legnagyobb dán kereskedelmi bank naponta frissített, ezerfős reprezentatív minta alapján készülő jelentése szerint három nappal a referendum előtt a két szavazótábor közti különbség alig változott a merénylet hatására: nemmel a megkérdezettek 43,2 százaléka, igennel pedig 30,0 százalékuk szavazott volna (előző nap 41,9 % - 29,1 % volt az arány). A felmérés szerint az ingadozók aránya egy nap alatt 29,0 százalékról 26,8 százalékra csökkent. A trendet nem tudta megfordítani az Ericsson augusztus végi "figyelmeztetése" sem, melyben a svéd mobiltársaság kilátásba helyezte, hogy egy elutasító döntés esetén a vállalat visszafogja otthoni tevékenységét. A cég számára az euróövezeti tagság a valutaárfolyam kockázatok megszűnése miatt lenne fontos, az Ericsson konkurensei ugyanis már valamennyien az eurózónában működnek.
Elemzők szerint a svédek elutasító magatartása mögött az eurózóna átlagánál gyorsabb gazdasági növekedés és alacsonyabb munkanélküliségi ráta áll; szerintük ilyen kedvező feltételek mellett nehéz meggyőzni a szavazókat az euró bevezetésének szükségességéről. A versenyképességet illetően azonban már korántsem ilyen jó a svédek helyzete: az ország a leggazdagabb nemzetek ranglistáján 1970 óta a negyedik helyről a tizenhetedikre esett vissza. A támogatók szerint az euró bevezetése a kereskedelem bővülését, az árfolyamkockázatok és a kamatok csökkenését, valamint a beruházások növekedését eredményezné, míg az ellenzők főként áremelkedésektől tartanak.
A francia Le Monde mindenesetre már előzetesen rámutatott: egy elutasító svéd döntés komoly aggodalmakat válthat ki Brüsszelben, s csökkentheti a brit és dán hasonló népszavazás kiírásának esélyét. (Az unió tagországai közül Svédországon kívül már csak e két országban használják továbbra is a nemzeti valutát.) A legfrissebb felmérések szerint a britek csaknem 70 százaléka tartozik immár az euró-ellenesek táborába. Gordon Brown brit pénzügyminiszter júniusban elismerte: a munkáspárti kormány 1997-es hatalomra kerülésekor előirányzott, az euró bevezetéséhez szükséges gazdasági feltételrendszert nem sikerült teljesíteni, így London egyelőre nem áll készen az euró-csatlakozásra.
"Lehet, hogy (Anna Lindh-nek) halálában végül sikerül meggyőznie őket" - vélte pénteken a brit The Times cikkírója. A svéd választópolgárok azonban inkább a Financial Times kommentárjára "hallgattak", és nem érzelmeikre hallgatva szavaztak - az euró elutasítására.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
46 ellenzéki város, falu és kerület állt ki közös nyilatkozatban az önkormányzatiság mellett

46 ellenzéki város, falu és kerület állt ki közös nyilatkozatban az önkormányzatiság mellett

A nyár közepén ellenőrizték legutóbb a kalandparkot, ahol szörnyethalt egy 15 éves diák

A nyár közepén ellenőrizték legutóbb a kalandparkot, ahol szörnyethalt egy 15 éves diák

Magyar filmesek dolgoznak egy marokkói filmen, az állam is támogatja

Magyar filmesek dolgoznak egy marokkói filmen, az állam is támogatja