Tetszett a cikk?

Lapértesülések szerint azonosították Anna Lindh svéd külügyminiszter feltételezett gyilkosát. A néhai minisztert több mint ezer meghívott külföldi és hazai közéleti személyiség részvételével tartott, nagyszabású gyászszertartással búcsúztatják pénteken Stockholmban.

A gyilkosság után öt nappal a rendőrség név szerint ismeri a gyanúsítottat - idézte a nyomozócsoport egyik tagját hétfői internetes kiadásában az Aftenbladet című újság. "Azt hiszem, két napon belül elkapjuk" - tette hozzá a rendőr. A feltételezett gyilkos egy 30 éves stockholmi férfi, akit már többször elítéltek késelésért és a rendőrség szerint most is a svéd fővárosban tartózkodik.
A tettes szerdán sebesítette meg több késszúrással Anna Lindh asszonyt egy stockholmi nagyáruházban, ahol testőrök nélkül vásárolt. A külügyminiszter másnap reggel belehalt súlyos sebesüléseibe. A feltételezett gyilkost a nagyáruház biztonsági kamerái örökítették meg, a rendőrség a képek, a szemtanúk leírása és a körözött gyanúsított közötti minden azonosság ellenére mégsem biztos abban minden kétséget kizáróan, hogy a szóban forgó illető a tettes - írták a hétfői svéd lapok. A Svenska Dagbladet című újság szemtanúkra hivatkozva arról számolt be, hogy a feltételezett elkövető a merénylet után több járókelőt is megszólított svédül. A rendőrség a sajtóban megjelent értesülések kommentálását elhárította a hétfő délutánra összehívott sajtóértekezlet előtt.
Anna Lindh gyászszertartására, amelyet a kormányzó Svéd Szociáldemokrata Munkáspárt (SAP) szervez, mintegy 1300 közéleti személyiség kapott meghívást, köztük állam- és kormányfők a világ minden tájáról, a nagy nemzetközi szervezetek, az Európai Unió és a testvérpártok vezető tisztségviselői, valamint mindazok, akikkel a néhai külügyminiszter baráti vagy munkakapcsolatot tartott fenn. A gyászszertartás 11 órakor kezdődik a stockholmi városházán, a kék nagyteremben, ahol a Nobel-díjasok tiszteletére rendezett banketteket tartják évről évre - mondta Anna Forsberg, a párt szóvivője. Az AFP francia hírügynökség jelentése szerint a temetés helyéről és időpontjáról még nem született döntés, de a család környezete tudatta: a legszűkebb családi körben kísérik végső nyugalomra a néhai minisztert. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tusk: Orbán korcs demokráciát épít

Tusk: Orbán korcs demokráciát épít

Bartók-darab nevét vette fel az Alapjogvédő Iroda

Bartók-darab nevét vette fel az Alapjogvédő Iroda

Ez lehet a Samsung következő fülhallgatója, vezetékek nélkül

Ez lehet a Samsung következő fülhallgatója, vezetékek nélkül