Tetszett a cikk?

Grönland tíz éven belül független lesz - jelentette ki Josef Motzfeldt, a szélsőbaloldali Inuit Ataqatugiit párt elnöke, amelynek a szociáldemokrata Siumut párttal alkotott új kormánykoalícióját kedd este hagyta jóvá a grönlandi parlament.

A pártelnök leszögezte, hogy a terv nem egy álom, sokkal inkább megvalósítható cél, és a mostani koalíciós kormány programjában, amely Az autonómia felé címet kapta, elsőbbséget élveznek az önállóság érdekében tett előkészületek. A függetlenségről népszavazáson dönt majd a sziget lakossága, de pontos időpontot még nem tűzött ki a most hivatalba lépett kabinet, amely a Siumut párti Hans Enoksen harmadik koalíciós kormánya a december 3-án megtartott választások óta.
Grönland "számít Dánia segítségére a függetlenséget célzó törekvéseiben és akkor is, amikor majd szárnyait próbálgatja" - tette hozzá. A külügy- és gazdasági minisztérium vezetésével megbízott Motzfeldt úgy véli, hogy már jövőre megkezdődhetnek a tárgyalások a dán kormánnyal a függetlenségi folyamatról. Elmondta, hogy a jelenleg Dánia külbirtokaként nyilvántartott Grönland maga szeretne dönteni erőforrásai felhasználásáról, saját érdekei védelmében önálló külpolitikát akar folytatni és a nemzetközi jog alanyaként szabadon akar szerződéseket kötni más államokkal anélkül, hogy minden alkalommal Dánia jóváhagyását kellene kérnie.
Grönlandot, a Föld legnagyobb szigetét mindössze 57 ezer ember lakja, közülük 46 ezer inuit (eszkimó). 1953-ig dán gyarmat volt, 1979 óta belső autonómiát élvez, de a külügyek, a honvédelem és az igazságszolgáltatás Koppenhága hatáskörébe tartozik. Legfontosabb bevételi forrása a halászat és évente a helyi költségvetés 50 százalékát meghaladó, 2,8 milliárd korona támogatást kap a dán kormánytól. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az író, aki továbbra sem érti, miért mászkálhatnak szabadon a zsenik

Az író, aki továbbra sem érti, miért mászkálhatnak szabadon a zsenik

Kerpel-Fronius: Egyelőre nem töltik fel a fővárosi idősotthonokat

Kerpel-Fronius: Egyelőre nem töltik fel a fővárosi idősotthonokat

Kazahsztán augusztusra jutott el addig, hogy napi járványadatokat szolgáltasson

Kazahsztán augusztusra jutott el addig, hogy napi járványadatokat szolgáltasson