Tetszett a cikk?

A Hamász szélsőséges palesztin szervezet jelezte, hogy kész leállítani az izraeli célpontok elleni támadásait, ha Izrael cserébe leállítja katonai akcióit, beleértve célzott támadásait a Hamász aktivistái ellen. Lapértesülés szerint a Hamász tavaly megköszönte a szaúdi királyi családnak azt a pénzügyi támogatást, amelyet a rijádi uralkodóháztól kap a szervezet.

A Hamász elleni fokozott izraeli kampány miatt a radikális - Izrael és számos más állam, így az Egyesült Államok és legújabban az Európai Unió által is terroristának bélyegzett - szervezet vezetői lakóhelyükre húzódtak vissza, vagy ismeretlen helyen rejtőzködnek. Izrael az augusztus 19-ei súlyos jeruzsálemi buszmerénylet óta a Hamász 13 tagját likvidálta célzott támadásokban.
Aligha valószínű, hogy Izrael a fenti Hamász-feltételek alapján hajlandó lenne a tűzszünetre. Izrael elutasította azt a tűzszüneti javaslatot is, amelyet Arafat nemzetbiztonsági tanácsadója, Dzsibril Radzsub terjesztett elő kedd este és közölte, hogy ennek elfogadásához a palesztin biztonsági erőknek előbb le kell fegyverezniük a szélsőséges fegyvereseket. A palesztin vezetők azonban ezt elutasítják.

A The New York Times szerint egyébként a Hamász egyik magas rangú tagja állítólag személyesen köszönte meg tavaly októberben a szaúdi királyi családnak azt a pénzügyi támogatást, amelyet a rijádi uralkodóháztól kap a szervezet. Az amerikai napilap szerint Hálid Misal Hamász-vezető a tavalyi rijádi iszlám ifjúsági világtalálkozó idején köszönte meg Abdallah bin abdel-Aziz szaúdi trónörökösnek az általa nyújtott pénzügyi támogatást. Az újság egy, a találkozóról készült feljegyzésre hivatkozva hozzátette: a Hamász-vezető nagyon bátorítónak nevezte Szaúd-Arábia hozzáállását annak fényében, hogy az Egyesült Államok nyomást gyakorol Rijádra a terrorcselekmények végrehajtásával gyanúsított szervezetekkel fenntartott kapcsolatainak beszüntetése érdekében.
A The New York Times birtokában van az említett beszámolónak egy volt izraeli katonatiszt jóvoltából, aki állítólag egy tavaly decemberi gázai rajtaütés során bukkant rá a dokumentumra. A lap az irattal kapcsolatban megkérdezett egy szaúdi tisztségviselőt, aki azonban értéktelen irománynak nevezte a dokumentumot, amely szerinte semmi különlegeset nem tartalmaz a konferencián részt vett Hamász-tagok néhány megjegyzésén kívül. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
„Én 56-ban is vonultam, 89-ben is vonultam, most az unokáimért vonulok” – videó a pénteki SZFE-tüntetésről

„Én 56-ban is vonultam, 89-ben is vonultam, most az unokáimért vonulok” – videó a pénteki SZFE-tüntetésről

Zacher Gábor: A járványkezelés jelenleg politikai kérdés Magyarországon

Zacher Gábor: A járványkezelés jelenleg politikai kérdés Magyarországon

Szlávik: Nincs más választásunk, mint védekezni

Szlávik: Nincs más választásunk, mint védekezni