Tetszett a cikk?

Mártírként hal meg és gépfegyverrel védi meg magát, ha az izraeli katonák megkísérlik őt száműzni vagy meggyilkolni - mondta Jasszer Arafat palesztin elnök szerdán. Közben szerda este a Gázai övezet déli részén, Rafahban öt palesztin halt meg egyösszecsapásban, Nuszejrat menekülttáborban pedig izraeli katonák rombolták le a Hamász egyik aktivistájának a házát, s ennek nyomán súlyos tűzpárbaj alakult ki.

"Palesztin katona vagyok. Használni fogom a fegyveremet, hogy megvédjem nemcsak magam, de minden palesztin gyermeket, nőt és férfit, s a palesztinok létét" - nyilatkozta Jasszer Arafat a Reuters brit hírügynökségnek, miközben az irodája padlóján fekvő gépfegyverre mutatott. "Van-e olyan palesztin, aki nem válhat mártírrá a mindennapos izraeli akna- és rakétatámadások következtében?" - tette fel a kérdést Arafat, akinek a népszerűsége hatalmasat nőtt az "eltávolítására" vonatkozó izraeli döntés óta. Közölte: a kiutasítását vagy meggyilkolását tiltó ENSZ biztonsági tanácsi határozat előző napi amerikai megvétózása tüntetéseket és dühkitörléseket váltott ki több százezer palesztin és arab körében.
Az útitervként ismertté vált rendezési terv kapcsán a palesztin vezető hangsúlyozta: bár voltak vele kapcsolatban fenntartásai, feltétel nélkül elfogadta azt. Azt állította, ők eleget tettek kötelezettségeiknek, Izrael azonban, amely tucatnyi fenntartását hangsúlyozza, még nem. Egyben bejelentette: a Palesztin Hatóság a palesztin szervezetek aktivistáival új béketerv kidolgozásán munkálkodik. Biztosítékokat követelt, hogy Izrael véget vet a házrombolásoknak, razziáknak, letartóztatásoknak; ehhez kötötte a tűzszünet létrejöttét. Az izraeli televíziónak adott nyilatkozatában is hangsúlyozta, hogy fegyverszünetet akar.
Kedd este Arafat nemzetbiztonsági tanácsadója, Dzsibril Radzsub terjesztett elő tűzszüneti javaslatot, amelyet Izrael elutasított, szerdán pedig a Hamász radikális palesztin mozgalom jelezte tűzszüneti szándékát.
Szerda este öt palesztin sebesült meg az egyiptomi határ közelében, a Gázai övezet déli részén fekvő Rafahban, ahová izraeli katonák hatoltak be. Az egyik sebesült állapota súlyos - közölték az AFP jelentése szerint palesztin biztonsági és kórházi források. A behatolásban húsz páncélozott jármű és két buldózer is részt vett.
Az elmúlt hónapok legsúlyosabb tűzpárbajára került sor csütörtökre virradóra a Gázai övezetben található Nuszejrat menekülttáborban, ahol izraeli katonák körülvették, majd lerombolták a Hamász radikális muzulmán szervezet egyik aktivistájának a házát.
A palesztinok tucatnyi páncéltörő gránátot lőttek ki,szárazföldi aknákat robbantottak fel és gépfegyverrel lőtték az izraeli katonákat. Az izraeli műveletben részt vevő harci helikopter legkevesebb két rakétát lőtt ki az épületre - idézte a Reuters brit hírügynökség a tábor lakóit.
Az AFP francia hírügynökség szemtanúkra hivatkozva azt jelentette, hogy a 25 éves Dzsihád Abu Szuhejreh, a Hamász katonai szárnyának, az Ezzedin al-Kasszám Brigádoknak az aktivistája a támadás során életét vesztette, másik három palesztin pedig megsebesült, amikor az izraeli katonák lerombolták a menekülttáborban álló házát. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gyújtogatás miatt üthetett ki tűz a cseh lakóházban, 11-en meghaltak

Gyújtogatás miatt üthetett ki tűz a cseh lakóházban, 11-en meghaltak

Összeomlott a turizmus a magyarok kedvenc üdülőhelyein is

Összeomlott a turizmus a magyarok kedvenc üdülőhelyein is

A szovjet éveket idézi Putyin Baltikum-politikája

A szovjet éveket idézi Putyin Baltikum-politikája