Tetszett a cikk?

Hans Blix, az ENSZ iraki fegyverzetellenőreinek volt vezetője szerint Iraknak minden jel szerint nem voltak már tömegpusztító fegyverei, amikor az amerikai és a brit hadsereg háborút indított az előző rezsim ellen.

Blix a BBC rádiónak csütörtökön azt mondta, hogy már az általa vezetett ellenőri testület sem talált semmit, néhány kisebb jelentőségű lelettől eltekintve. Ezekről megpróbálták kideríteni, hogy a jéghegy csúcsát jelentik-e, vagy csak "a múltból visszamaradt törmelékekről van-e szó". A szakértők ez utóbbi feltételezés elfogadására hajlottak - mondta a volt ENSZ-tisztviselő. Hozzátette, hogy a briteknek és az amerikaiaknak most már minden lehetőségük megvan a kutatásra, az irakiak a korábbi megfélemlítés nélkül beszélhetnek velük, oda mennek, ahová akarnak, és mégsem találtak semmilyen tömegpusztító fegyvert. Blix közölte: ezek után mindinkább hajlamos annak a következtetésnek a levonására, hogy ilyen fegyverek nincsenek is, és szerinte az amerikaiak és a britek is kezdik ezt elfogadni.
A volt fegyverzetellenőr szerint a szövetséges hatalmak annak idején eltúlozták az általuk gyűjtött hírszerzési adatok jelentőségét. Példaként említette a pilóta nélküli iraki repülőgépeket, amelyekről feltételezték, hogy vegyi vagy biológiai hatóanyagok szétszórására dolgozták ki őket. Ezek ügyében őt személyesen is bírálatok érték - mondta -, amiért nem csinált "nagyobb ügyet" a gépek létéből; ma már az amerikai hírszerzés illetékesei is elismerik, hogy a szerkezeteket valószínűleg tényleg felderítésre használták, ahogy az irakiak annak idején mondták. Blix szerint a szövetségesek őszintén meg voltak győződve arról, hogy Szaddám Huszein volt iraki elnök a tömegpusztító fegyverek hadrendbe állítása felé tart, és ez - Huszein múltjának ismeretében - érthető is. A középkorban is hittek az emberek a boszorkányok létezésében, és amikor találni akartak egyet, találtak is - fogalmazott a volt ENSZ-főellenőr.
Hans Blix szerint a brit kormány tavaly közzétett hírszerzési dossziéja úgy volt összeállítva, hogy az olvasó sokkal többet olvashatott ki belőle, mint amennyi valójában benne volt. Ez az az információcsomag, amelynek kulcseleméről - az iraki tömegpusztító fegyverek 45 perces bevetési készültségéről - a BBC májusban azt jelentette, hogy azt a kormány vetette bele a dossziéba, jóllehet tudta, hogy az információ nem állja meg a helyét. A tudósítás súlyos összecsapás-sorozathoz vezetett a BBC és a kormány között; a hír forrásaként megnevezett David Kelly védelmi minisztériumi főtanácsadó a körülötte támadt vihar közepén öngyilkos lett. Csütörtöki nyilatkozatában - a dossziéval kapcsolatban – Blix bírálta a "politikai csodadoktorkodás" gyakorlatát. Megfogalmazása szerint egy kormánynak hitelesebbnek kellene lennie, mint a "frizsiderreklámnak, amelynek kitételeit senki nem hiszi el igazán". (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Családjával zsarolták a Budapesten elítélt brazil drogfutárt

Családjával zsarolták a Budapesten elítélt brazil drogfutárt

Kásler: komplexen védekezik Magyarország a koronavírus ellen

Kásler: komplexen védekezik Magyarország a koronavírus ellen

Ön milyen Nagykörutat szeretne? Az önkormányzat online kérdőívén elmondhatja

Ön milyen Nagykörutat szeretne? Az önkormányzat online kérdőívén elmondhatja