Tetszett a cikk?

Iraki gerillák rajtaütést hajtottak végre egy amerikai katonai gépkocsioszlop ellen csütörtökön a Bagdadtól nyugatra fekvő Haldíja városában. Az al-Arabíja műholdas televízió szerint a támadásban nyolc amerikai katona vesztette életét. Az amerikai haderő bagdadi szóvivője szerint azonban csupán két katona sebesült meg a robbantással és kézi fegyverekkel végrehajtott támadásban, de állapotuk stabil.

Súlyos gerillatámadás ért csütörtök délután egy amerikai katonai konvojt az iraki Haldíja városának közelében. Az AFP francia hírügynökségnek egy iraki szemtanú elmondta: a támadók egy katonákat szállító járművet robbantottak fel. Az amerikai konvoj egy másik járműve megpróbálta elhagyni a robbantás helyszínét, de mintegy 500 méterrel messzebb rakétatalálatot kapott. Haldíja két olyan város - Fallúdzsa és Ramádi - között fekszik, amelyekben szinte mindennaposak az amerikai katonák elleni támadások.
Az AP szerint a megtámadott katonák vaktában lövöldöztek, mivel nem látták, honnan érte őket a támadás. Eközben mellbe lőttek egy három éves iraki kisfiút, akinek további sorsa nem ismeretes. A konvojban lévő négy harckocsi védelmezőleg körbevette a mentés helyszínét, lövegeit a környező házakra irányítva. Később erősítésként helikopterek érkeztek. Az amerikai alakulat a sötétség beállta után hagyta el Haldíját.
Egy nappal korábban az amerikai katonák a Bagdadtól nyugatra fekvő Fallúdzsa városának központjában tüzet nyitottak egy ünnepi esemény résztvevőire. Az ünneplők a levegőbe lövöldöztek, a katonák ezt hitték gerillatámadásnak. A lövöldözésben egy 14 éves iraki fiú meghalt, s négy másik megsebesült. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szlovéniában ismét kihirdették a járványhelyzetet

Szlovéniában ismét kihirdették a járványhelyzetet

Egy 14 éves lány találmánya járulhat hozzá a koronavírus legyőzéséhez

Egy 14 éves lány találmánya járulhat hozzá a koronavírus legyőzéséhez

Nem engedték be a tantermükbe az SZFE látványtervező osztályát

Nem engedték be a tantermükbe az SZFE látványtervező osztályát