Tetszett a cikk?

Anna Lindh külügyminiszter feltételezett gyilkosának vizsgálati fogságba helyezését indítványozta pénteken a stockholmi főügyészség. A merénylet első számú gyanúsítottja egy kedden őrizetbe vett 35 éves férfi - jelentette a TT svéd hírügynökség. A külügyminiszter asszony pénteki búcsúztatásán csaknem 1300 neves svéd, illetve külföldi személyiség vett részt.

Anna Lindh múlt héten halt bele azokba a sérülésekbe, amelyeket egy késes támadó ejtett rajta előző nap a stockholmi NK nagyáruházban. A BBC információi szerint a gyilkossággal gyanúsított férfit már jól ismeri a svéd rendőrség: 1987 óta tizenhárom alkalommal tartóztatták le. A náci szimpatizáns, mentálisan beteg fiatalembernek rasszista megnyilvánulásai és agresszív cselekedetei miatt (egy alkalommal horogkeresztet festett egy étterem bejáratára) volt dolga a rendőrséggel.
A svéd rendőrség csütörtökön jelentette be, hogy időközben megkapták a 35 éves férfi DNS-mintáit, a vizsgálat eredményét azonban az ügyész kérésére máig nem hozták nyilvánosságra. A jelek arra vallanak, hogy a közvélemény sajnos már eldöntötte, hogy az őrizetben lévő férfit gyilkosnak tekinti, az igazság azonban az, hogy egyelőre nem tudjuk, hogy ő-e a tettes - nyilatkozta Lars Groenskog, a stockholmi rendőrség szóvivője.
Jelentős biztonsági intézkedések közepette búcsúztak el pénteken Anna Lindh-től mások mellett Lindh családja, a svéd királyi család, továbbá külügyminiszterek, köztük a magyar Kovács László. A gyászszertartás idején Stockholmban megtiltották a magánrepülők közlekedését, és rövid időre leállt a forgalom a vízi utakon is. A csendet több száz rendőr is vigyázta. Gyászbeszédében Persson Lindh politikai erényei mellett kiemelte, hogy a külügyminiszter asszony hitt az emberekben, és szociáldemokrata politikusként egyebek között a szegényebb országok lakóinak szociális egyenjogúságáért emelt szót.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Történelmi csúcson az arany ára

Történelmi csúcson az arany ára

Egészen elképesztő mértékben, 428%-kal ugrott meg a profit a Nintendónál

Egészen elképesztő mértékben, 428%-kal ugrott meg a profit a Nintendónál

Sokkoló videón menekül egy pap a bejrúti robbanás idején

Sokkoló videón menekül egy pap a bejrúti robbanás idején