Tetszett a cikk?

A nyári hónapok súlyos belpolitikai megpróbáltatásai ellenére meredeken emelkedik a kormányzó brit baloldal népszerűsége a konzervatív ellenzék rovására, és a kormányfő is bírja a választók jelentős relatív többségének bizalmát egy hétfőn nyilvánosságra hozott új, országos felmérés szerint.

A MORI nemzetközi közvéleménykutató - amely a Financial Times gazdasági-politikai napilap megrendelésére készítette el havi összesítését - azt mutatta ki, hogy a választási részvételüket biztosra mondók 40 százaléka szavazna a kormányzó Munkáspártra, és csak 31 százalékuk a konzervatívokra, vagyis a Labour 9 ponttal vezet a toryk előtt az egy hónappal ezelőtt kimutatott 2 pontos előny után. A Munkáspárt támogatottsága a múlt havihoz képest négy százalékponttal nőtt, a konzervatívoké 3 százalékponttal csökkent. A harmadik legnagyobb parlamenti erőt alkotó liberális demokraták támogatottsága változatlanul 21 százalékos. Arra a kérdésre, hogy a három nagy párt vezetői közül kit tartanak a legalkalmasabbnak a miniszterelnöki tisztségre, a válaszolók 42 százaléka Tony Blair jelenlegi kormányfőre voksolt; Iain Duncan Smith, a konzervatívok vezére 15, Charles Kennedy, a liberális demokraták első embere 18 százalékot kapott.
A MORI szerint a legújabb adatok azt mutatják, hogy a Kelly-öngyilkosság ügyében, rendkívüli sajtónyilvánosság mellett folyó vizsgálat sem csökkentette a Munkáspárt esélyét az újabb, sorrendben harmadik választási győzelemre. David Kelly védelmi minisztériumi fegyverzeti tanácsadó júliusban lett öngyilkos, miután belekeveredett a BBC rádió és a kormány súlyos viszályába, amely az iraki tömegpusztító fegyverekről szóló hírszerzési adatok kormányzati kezelésének módja körül robbant ki. A hétfőn közölt közvélemény-kutatási eredmények gyökeresen ellentmondanak annak a Sunday Mirrorban megjelent hétvégi sajtóértesülésnek, amely szerint Blair már a távozás gondolatával foglalkozik, arra az esetre, ha az iraki háború körül botrányok miatt közmegítélése mélypontra zuhanna, és ezzel veszélyeztetné pártja következő választási győzelmét.
Az adatok ugyancsak lehűthetik az éppen éves kongresszusukat tartó liberális demokraták kormánypárti szerephez fűzött reményeit. Ezek azután fogalmazódtak meg, hogy a múlt hét végén az egyik londoni választókerületben megtartott időközi választáson a párt jelöltje meggyőző fölénnyel legyőzte a Labour jelöltjét. A MORI hétfői elemzésében is az áll, hogy a korábbi hasonló esetek azt mutatják: az ilyen időközi választási eredmények nem nagyon alkalmasak az országos választások kimenetelének előrejelzésére. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szólamnak jó, politikai húzásnak öngól lenne a Fidesztől az abortusz szigorítása

Szólamnak jó, politikai húzásnak öngól lenne a Fidesztől az abortusz szigorítása

Büntetőfékezés miatt borult fel egy autó, vádat emeltek a „leckéztető ellen”

Büntetőfékezés miatt borult fel egy autó, vádat emeltek a „leckéztető ellen”

Koronavírusos betegek ellátására áll át a Semmelweis Egyetem pszichiátriai klinikája

Koronavírusos betegek ellátására áll át a Semmelweis Egyetem pszichiátriai klinikája