Tetszett a cikk?

Egy iraki biztonsági őr és az öngyilkos merénylő meghalt, amikor hétfő reggel Bagdadban gépkocsiba rejtett pokolgép robbant az ENSZ-képviselet székhelye közelében. Irak átmeneti kormányzótanácsa vasárnap elismerte közös határát Kuvaittal.

Az AFP francia hírügynökség tíz, míg a Reuters brit hírügynökség húsz sebesültről számolt be. A robbanás - amely az ENSZ-képviselet székhelye mögötti parkolóban következetett be - több gépkocsit megrongált.
Az ENSZ iraki képviseletének bagdadi székháza ellen augusztus 19-én gépkocsiba rejtett pokolgéppel elkövetett merényletnek 22 halálos áldozata volt, közöttük Sergio Vieiro de Mello, az ENSZ-főtitkár iraki különmegbízottja.
A hétfői robbantás azután történt, hogy szombaton merényletet követtek el Akila al-Hásimi, az iraki ideiglenes kormányzótanács tagja ellen, a hét végén pedig három amerikai katona vesztette életét különböző gerillatámadásokban.
George Bush amerikai elnök várhatóan kedden szólítja fel az ENSZ-közgyűlés ülésszakának általános vitájában a nemzetközi közösséget az iraki stabilizációban és újjáépítésben való fokozottabb részvételre.
Irak elismerte Kuvaitot
Évtizedeken át tartó vita után Irak átmeneti kormányzótanácsa elismerte közös határát Kuvaittal. Ahmed Csalabi, az iraki átmeneti kormányzótanács elnöke vasárnap Kuvaitban kijelentette: Irak teljes egészében tiszteletben tartja Kuvaitot és határait.
A mindenkori bagdadi kormány Irak 1932-ben elnyert függetlensége óta államterülete részének tartotta Kuvaitot. Szaddám Huszein megbuktatott iraki elnök parancsára 1990-ben az iraki csapatok bevonultak Kuvaitba. Ezzel vette kezdetét az Öböl-háború, amelynek során 1991-ben nemzetközi katonai szövetség űzte ki az iraki katonákat Kuvaitból. 1994-ben Bagdad hivatalosan elismerte ugyan az ENSZ 833. számú határozatát, amely rögzítette a határt, de iraki kormánytagok ezután is következetesen úgy nyilatkoztak, hogy Kuvaitot Irakhoz tartozónak tekintik. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Oroszországi koronavírus-járvány – rekordmagasban a fertőzöttek száma

Oroszországi koronavírus-járvány – rekordmagasban a fertőzöttek száma

Fideszes belvillongás Siklóson: kirúgták a várfürdő üzemeltetőjét

Fideszes belvillongás Siklóson: kirúgták a várfürdő üzemeltetőjét

A MOK reagált a szegedi orvos elbocsátására

A MOK reagált a szegedi orvos elbocsátására