Tetszett a cikk?

Elutasította Jasszer Arafat általános tűzszünetet célzó javaslatát hétfőn az izraeli kormány. A palesztin elnök a közel-keleti béketervet kidolgozó kvartett - az Egyesült Államok, Oroszország, az Európai Unió és az ENSZ - képviselőivel előző nap folytatott megbeszélésén szögezte le, hogy átfogó fegyvernyugvás elérésére törekszik Izraellel; ugyanakkor Ion Pacepa, Ceausescu román diktátor egykori kémfőnöke a The Wall Street Journalben hétfőn megjelent cikkében leplezi le Arafat múltját.

"Mindent, amit Arafat a kvartettnek mond, a Damoklész kardjaként a feje fölött lebegő kiutasítás miatti félelem okán mondja" - hangoztatta hétfőn Raanan Giszin, Ariel Saron izraeli kormányfő tanácsadója, utalva az izraeli kormány két héttel ezelőtti döntésére, amely Arafat eltávolítását tűzi ki célul. "Arafattal a béketeremtésben nem jutunk sehová. Ha a palesztinok Arafat vezetésével kitartanak a terrorista módszerek mellett, soha nem lesz önálló államuk" - mondta Giszin, aki elutasította azt is, hogy - mint Arafat javasolta - nemzetközi megfigyelők érkezzenek a térségbe az útiterv megvalósításának ellenőrzésére, hangsúlyozva, hogy az izraeli kormány ellenzi a közel-keleti rendezés "nemzetközivé tételét".
Ahmed Korei kijelölt palesztin miniszterelnök hétfői nyilatkozatában azt hangoztatta, hogy véget kíván vetni az illegális fegyvertartásnak a közel-keleti térségben, arról azonban nem beszélt, hogy a palesztin szélsőséges csoportok lefegyverzését tervezné. Mint mondta, az elkövetkező napokban bemutatja új kabinetjét, s azt követően az Izraellel kötendő tűzszüneti tárgyalások sikereses befejezését tekinti legfontosabb céljának. Korei hétfőn a Hamász, az Iszlám Dzsihád és a Gázai övezetben működő más palesztin csoportok képviselőivel tárgyalt, majd Jasszer Arafat palesztin elnökkel folytatott megbeszélést. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Borzalmas bukás után mesterséges kómában van a kerékpáros holland bajnok

Borzalmas bukás után mesterséges kómában van a kerékpáros holland bajnok

Az Orbán-kormány szárnyakra cserélné a kerekeket

Az Orbán-kormány szárnyakra cserélné a kerekeket

100 km/órásnál is erősebb széllökéseket mértek a viharban

100 km/órásnál is erősebb széllökéseket mértek a viharban