Tetszett a cikk?

Hivatásos terroristának nevezi Jasszer Arafat palesztin vezetőt Ion Pacepa, a Ceausescu-rendszer egykori kémfőnöke a The Wall Street Journal hétfői számában megjelent írásában. Simon Peresz volt izraeli külügyminiszter ugyanaznap jelentette ki, hogy a palesztin elnök megérdemelte a Nobel-békedíjat.

Ion Pacepa 1978-ban disszidált, azóta az Egyesült Államokban él. Vörös látóhatár című könyve 1987-ben jelent meg, most készülő kötete az Amerika-ellenesség gyökereiről szól - jelentette az MTI tudósítója. Arafat, akit az izraeli kormány száműzni akar, Pacepa szerint nem csak a béke akadálya, hanem annál sokkal több: hivatásos terrorista, akit a Szovjetunió és csatlósai képeztek ki s láttak el évtizedeken át pénzzel és fegyverrel. A román hírszerzés főnökeként a hetvenes években Pacepa volt a felelős azért, hogy Arafat havonta kétszázezer dollárt kapjon, s hetente két, egyenruhával és utánpótlással megtömött teherszállító repülőgép landoljon Bejrútban. A tömb többi állama is hasonlóképpen járt el. A Forbes magazin szerint Arafat ma a világ hatodik leggazdagabb embere a világ uralkodói és zsarnokai között, svájci számlákon több mint 300 millió dollárja van. Arafat azzal dicsekedett Pacepának, hogy ő találta fel a repülőgép-eltérítést, de a szerző szerint ez nem igaz, a kétes dicsőség a szovjet állambiztonsági szervezetet, a KGB-t illeti meg, amely az 1960-as években a kommunista Kubába térített egy amerikai utasszállítót. Arafat újítása Pacepa szerint az öngyilkos merénylő, egy olyan terrorkoncepció, amely 2001. szeptember 11-én teljesedett ki az egyesült államokbeli terrortámadásokkal.
Románia azt a feladatot kapta, hogy tüntesse fel jó színben Arafatot a Fehér Házban. Jurij Andropov KGB-főnök úgy számított, hogy a Vietnamba belefásult amerikaiak a békülékenység legkisebb jelére államférfivá léptetik elő Arafatot, akit a szovjet állambiztonság képezett ki, és az 1967-es arab-izraeli háború után kineveztette a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) élére. Okmányait meghamisították, az egyiptomi burzsoá sarj születési helyét Kairóból Jeruzsálembe tették át. Az Arafat arculatépítésével foglalkozó Pacepa 1978 márciusában titokban Bukarestbe hívta a palesztin vezetőt. "Egyszerűen csak azt hajtogassa újra és újra, hogy szakítani fog a terrorizmussal, és el fogja ismerni Izraelt" - tanácsolta neki Ceausescu, akit bizsergetett a remény, hogy Arafattal együtt leakaszthat egy Nobel-békedíjat az olajággal végzett mutatványukért. 1978. áprilisi washingtoni látogatásán Ceausescu elbűvölte Jimmy Cartert. Az amerikai elnököt arról győzködte, hogy a brutális PFSZ-t Arafat száműzetésben élő, törvénytisztelő kormánnyá alakítja át, ha Washington hivatalos kapcsolatot létesít a palesztin vezetővel. A találkozó nagy siker volt Ceausescu számára. Carter elnök a legelnyomóbb kelet-európai rendőrállam diktátorát "nagy nemzeti és nemzetközi vezetőként" magasztalta. Pacepa három hónappal később politikai menedékjogot kapott az Egyesült Államokban. Ceausescu nem kapott Nobel-békedíjat, Arafat 1994-ben viszont igen, mivel folytatta és tökélyre vitte a rá osztott szerepet. A mostani amerikai kormány átlát ugyan Arafaton, nyilvánosan mégsem hajlandó támogatni kiutasítását, miközben a terrorista megszilárdította hatalmát, s újabb öngyilkos merénylőket állít csatasorba - írta a volt román kémfőnök.
Simon Peresz volt izraeli külügyminiszter szerint Jasszer Arafat palesztin elnök megérdemelte a Nobel-békedíjat - jelentette a Reuters. "Őszinte akarok lenni, és nem törődöm vele, mit mondanak - közölte a veterán izraeli politikus a 80. születésnapja alkalmából zajló ünnepségsorozat egyik rendezvényén, egy békekonferencián. - Hiszem, hogy helyes volt megadni neki a Nobel-díjat", amiért nyilvánosan elismerve Izraelt kijelentette, elhagyja a terrorizmust és áttér a tárgyalásokra, továbbá hogy Izrael területe helyett a Gázai övezetben és Ciszjordániában kellene a palesztin államot létrehozni. 1994-ben Arafat, akkor a Palesztin Felszabadítási Szervezet elnöke, Peresz akkori izraeli külügyminiszter és - a később egy, a békepolitikát ellenző zsidó szélsőséges által meggyilkolt - Jitzhak Rabin izraeli miniszterelnök kapták meg a Nobel-békedíjat. Az általuk 1993-ban elért "területet a békéért" egyezmény semmivé lett a hároméves palesztin felkelés során, amely a végleges békemegállapodásra irányuló tárgyalások összeomlása után, 2000-ben robbant ki. Peresz, aki válsághelyzetekben gyakran tárgyalt telefonon Arafattal - s fenntartotta vele a kapcsolatot azután is, hogy 2001-ben az Arafattal találkozni sem hajlandó Ariel Saron lett a miniszterelnök -, mindazonáltal megjegyezte: Arafat hibát követett el azzal, hogy nem oszlatta fel az Izraellel kötendő békét ellenző militáns csoportokat. "Beszélt, de nem tett ellenük" - mondta az izraeli vezető.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Videó: Felvette a NASA űrszondája, mi történt 321 millió kilométerre a Földtől

Videó: Felvette a NASA űrszondája, mi történt 321 millió kilométerre a Földtől

Mint a sci-fikben: nézze meg, micsoda nagyítást tud a Canon 250 megapixeles szenzora

Mint a sci-fikben: nézze meg, micsoda nagyítást tud a Canon 250 megapixeles szenzora

Stagnál a koronavírus-koncentráció a hazai városok szennyvizében

Stagnál a koronavírus-koncentráció a hazai városok szennyvizében