Tetszett a cikk?

Svájcban is vizsgálódnak Anna Lindh svéd külügyminiszter meggyilkolásának ügyében, svéd médiaértesülések szerint ugyanakkor egyhelyben topog a svédországi nyomozás, annak ellenére, hogy újabb gyanúsított került a gyilkost kereső rendőrök látómezejébe. Eközben Irakban egy leányiskolát neveztek el Anna Lindhről.

Hírügynökségi jelentés szerint a gyilkosság fő gyanúsítottja, egy 35 éves svéd férfi elleni gyanú "se nem erősödött, se nem gyengült" az elmúlt napokban. Az illető immár egy hete ül vizsgálati fogságban. A rendőrségnek péntekig újabb terhelő adatokkal kell előállnia ahhoz, hogy meghosszabbítsák a vizsgálati fogságot. A fogvatartás meghosszabbítása szempontjából döntő jelentősége van a gyilkosság eszközéül szolgáló kés vizsgálatának, amely jelenleg is folyik az angliai Birminghamben. A vizsgálat még hetekig eltart.
A stockholmi rendőrségnek egyelőre még azt sem sikerült bizonyítani, hogy a gyilkosság első számú gyanúsítottja a bűncselekmény elkövetésének időpontjában abban az áruházban tartózkodott, amelyben Anna Lindh-et leszúrták. Szintén bizonyításra vár a rendőrségnek az a gyanúja, amely szerint a fő gyanúsítottal együtt egy másik, 30 éves svéd férfi is ott volt az áruházban a gyilkosság időpontjában.
A főként kurdok lakta iraki Erbílben egy leányiskolát neveztek el a meggyilkolt svéd külügyminiszterről, a névadási ceremóniát nemzetközi szervezetek képviselőinek jelenlétében tartották a hét végén. Anna Lindh több alkalommal is pártfogásába vette az Irakban és Törökországban egyaránt üldözött kisebbséget, vállalva azt is, hogy nyílt állásfoglalásaival magára vonja Ankara haragját.
Anna Lindh ellenezte Törökország felvételét az Európai Unióba, mert Ankara megtagadja a kifejezési és oktatási szabadságot nemzeti kisebbségeitől. A svédországi kurd közösség szeptember 18-án külön gyászszertartáson emlékezett meg a megölt szociáldemokrata politikusról egy stockholmi templomban. Anna Lindh egyik legjobb barátnője pedig, Nalin Pekgul, akit nemrég a svéd szociáldemokrata nőszervezet elnökévé választottak, törökországi kurd származású. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ez az év sem ér véget magyar romantikus vígjáték nélkül, itt az első előzetes is

Ez az év sem ér véget magyar romantikus vígjáték nélkül, itt az első előzetes is

Négygyerekes férfi halálát okozta a bika nevű új drog

Négygyerekes férfi halálát okozta a bika nevű új drog

Új lobbistát igazolt a kormány, hogy jókat írjon Magyarországról az amerikai sajtóban

Új lobbistát igazolt a kormány, hogy jókat írjon Magyarországról az amerikai sajtóban