Tetszett a cikk?

Bizalmatlansági indítványt nyújtott be kedden a Vladimír Spidla miniszterelnök vezette szociáldemokrata többségű cseh koalíciós kormány ellen az ellenzéki Polgári Demokratikus Párt (ODS). A kormány sorsát eldöntő szavazásra pénteken délelőtt kerül sor - döntött kedden a cseh parlament alsóháza, a képviselőház.

"A kormány egyre mélyebb válságba dönti Csehországot, árt az ország érdekeinek, ezért úgy véljük, hogy le kell váltani" - ismertette pártja álláspontját a parlamentben Miroslav Topolánek, a polgári demokraták elnöke. Miroslav Grebenícek, a szintén ellenzéki Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjának (KSCM) elnöke megerősítette, hogy pártja képviselői pénteken támogatni fogják a polgári demokraták indítványát, s a kormány menesztésére fognak szavazni.
A 200 tagú parlamenti alsóházban a két ellenzéki pártnak együttesen 99 képviselője van, ami kevés a kormány leváltásához. A három párti kormánykoalíció szociáldemokrata frakciójában azonban néhány képviselő elégedetlen a kormány politikájával és ellenzi az államháztartási reform tervezetét, amelynek vitája második olvasatban éppen most kezdődött, s ezért nem biztos, hogy a bizalmi szavazáskor a kormányzat mellé áll. A bizalmatlansági indítvány vitája már csütörtökön délután megkezdődik.
Spidla, aki kedd délelőtt majdnem két órán át tanácskozott a három koalíciós párt frakciójának tagjaival, a találkozó után elismerte, hogy egyelőre még nem minden kormánypárti honatya támogatja a reformtervezetet, ami a kabinet bukását eredményezheti még akkor is, ha a pénteki bizalmi szavazás a kabinet számára kedvező eredménnyel végződne. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elszámította magát a fehérorosz diktátor, hiába csalta el a választásokat

Elszámította magát a fehérorosz diktátor, hiába csalta el a választásokat

Friderikusz közölte: nem költözik New Yorkba, viszont perel

Friderikusz közölte: nem költözik New Yorkba, viszont perel

Egy nap alatt 52 ezer új fertőzöttet diagnosztizáltak az USA-ban

Egy nap alatt 52 ezer új fertőzöttet diagnosztizáltak az USA-ban