Tetszett a cikk?

Phenjan nem fogja megengedni, hogy Japán részt vegyen az észak-koreai nukleáris fegyverprogramjáról tartandó sokoldalú tárgyalásokon, közölte az észak-koreai külügyminisztérium. Közben Kína, Japán és Dél-Korea megállapodtak abban, hogy együttműködnek az észak-koreai atomprogrammal kapcsolatos válság rendezésében.

Japán távoltartását az észak-koreai külügyminisztérium azzal indokolta, hogy Tokió kétoldalú problémákat is megpróbált belekeverni a tárgyalásokba. A külügyminisztérium szóvivője kifejtette, hogy Japán az egész atomproblémát igyekszik saját érdekének megfelelően kihasználni. Szerinte Japán ma akadályozza az atomválság békés rendezését, mint partner elveszítette a bizalmat, ezáltal elvesztette a jogát a tárgyalásokon való részvételre.
Japán külügyi szóvivője válaszul leszögezte: országa nem fogad el semmi olyan elgondolást, miszerint a hatoldalú tárgyalások egyik résztvevője megtilthatná bármelyik másik fél részvételét azokon.
Kína, Japán és Dél-Korea kedden megállapodtak abban, hogy együttműködnek az észak-koreai atomprogrammal kapcsolatos válság rendezésében. Ro Mu Hjon dél-koreai elnök, Koidzumi Dzsunicsiro japán kormányfő és Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai miniszterelnök a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) kétnapos csúcstalálkozóján vesznek részt az indonéziai Bali szigetén. A három vezető politikus síkraszállt a válság békés megoldásáért, és újra megerősítette: közös céljuk, hogy a Koreai-félsziget mentes legyen az atomfegyverektől.
A dél-koreai kormány egy névtelenségbe burkolózó hivatalnoka elmondta: a három vezető megállapodott arról is, hogy együttműködik a hatoldalú tárgyalások második fordulóján. Az Egyesült Államok, Oroszország, Dél-Korea, Kína, Japán és Észak-Korea augusztusban Pekingben kezdett tárgyalni az észak-koreai atomprogram leállításáról.(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Varga Mihály bizottságot alapítana a fenntartható gazdaságfehéredésért

Varga Mihály bizottságot alapítana a fenntartható gazdaságfehéredésért

Váratlan, de igaz: az Apple új töltője más mobilokkal is működik

Váratlan, de igaz: az Apple új töltője más mobilokkal is működik

Negyedmilliárd forintot utazott el Orbán Viktor két év alatt

Negyedmilliárd forintot utazott el Orbán Viktor két év alatt