Az iraki csatazajban szinte elvész az a nagy horderejű amerikai kezdeményezés, amely az 1975-ben Helsinkiben aláírt Európai Biztonsági és Együttműködési Értekezlet mintájára az iszlám országok demokratizálását kívánja ösztönözni.

Még emlékszünk rá, hogy a kommunista diktatúra ellen békés eszközökkel fellépő emberi jogi ellenzék a Helsinki egyezmény védőpajzsát használta akcióihoz. A Helsinki folyamat, különösen az eszmék szabad áramlásáról szóló „3. kosár” betartását árgus szemekkel figyelte a nyugati közvélemény, erre tekintettel volt a Kádár-rezsim és a többi egypártrendszer is. A kommunista rendszerek bukása után a NATO-partnerség programjai, majd az EU-val kötött társulási egyezmények segítették a hadsereg és a gazdasági élet demokratizálódását az egykori KGST-országokban.Hasonló "huszárcsínyre" készül Washington most az arab, illetve iszlám országok vonatkozásában, és az Európai Unióval együtt „közel-keleti szabadság-charta” kidolgozását kezdeményezi. Az aláírók elköteleznék magukat a demokrácia alapelvei és intézményei mellett. Bevonnák a tervekbe a NATO-t és más transzatlanti intézményeket is. Támogatják az elképzelést a Demokrata Pártban is, és a demokrata elnökjelöltek közül John Edwards, valamint Wesley Clark máris ilyen szellemben nyilatkozott.Washingtonban építenek az EU-Mediterráneum párbeszédre, más néven Barcelona folyamatra, amelynek keretében az EU kereskedelmi előnyöket és segélyeket ígér, az észak-afrikai országoknak, ha azok hajlandók politikai és kereskedelmi együttműködésre, társadalmi és gazdasági reformokra. Az európai fővárosokban már most is amerikai kormánydelegációk tárgyalnak, hogy mire a júniusban tervezett csúcstalálkozó-sorozat megkezdődik – összeülnek a NATO tagországok vezetői, a Nyolcak (a vezető ipari országok és Oroszország) kormány-és államfői, továbbá EU-USA csúcs is lesz – kész legyen a közös kezdeményezés tervezete.Az európai kormányok egyelőre további részleteket várnak, és miközben támogatják a tervet általában, és elismerik, hogy Bush ezúttal betartja a többoldalúság íratlan diplomáciai szabályait, bizonyos kételyeiknek máris hangot adtak. A keserves rezsimváltás Irakban nem túl biztató a közelkeleti kormányok demokratizálódását illetően, legalábbis rövidtávon. Az izraeli-palesztin konfliktus rendezése előtt nagyobb áttörés aligha várható. Nincs nagyobb esély az arab kormányok a NATO-val való együttműködésére sem, vagy arra, hogy a jelenlegi rezsimek deklarálják elkötelezettségüket a demokratikus politikai változások mellett.Mindezzel együtt a transzatlanti dialógus megindult az ügyben. A Helsinki folyamat sikerének a ’70-es évek közepén sem adtak túl sok esélyt, és lám, alig 15 évvel később átalakult a térség, az Elbától Vlagyivosztokig. Talán most sem a borúlátóknak lesz igazuk.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ingyen megkaphatná a tízmilliós injekciót az izomsorvadásos kislány, de a NEAK visszadobta a kérelmet

Ingyen megkaphatná a tízmilliós injekciót az izomsorvadásos kislány, de a NEAK visszadobta a kérelmet

Hosszú Katinka klubja vízilabdacsapatot indít

Hosszú Katinka klubja vízilabdacsapatot indít

Négyes karambol a XIII. kerületben

Négyes karambol a XIII. kerületben

Eltűnt Moldován Katalin, a Kivégzés című film főszereplője

Eltűnt Moldován Katalin, a Kivégzés című film főszereplője

Az adózással is jól járhat a cég, ha közösségi autóba ülnek a dolgozói

Az adózással is jól járhat a cég, ha közösségi autóba ülnek a dolgozói

GKI: Az ország fejletlenebb részein élők váltanak szívesebben munkahelyet

GKI: Az ország fejletlenebb részein élők váltanak szívesebben munkahelyet