Közös jogi mechanizmusok megteremtésében állapodtak meg az ázsiai és csendes-óceáni országok képviselői az indonéziai Bali szigetén rendezett kétnapos értekezletükön, amelyen a terrorizmus elleni harc kérdéseivel foglalkoztak.

A 33 országból érkezett miniszterek és más magas rangú tisztviselők munkacsoportokat hoztak létre, egyebek közt a nyomozási és hírszerzési adatok megosztására, a kiadatási szerződések ösztönzésére és a térség rendőrségei közötti együttműködés javítására. Sürgették, hogy az országok növeljék a tengeri és légiforgalom biztonságát, szabjanak gátat a terroristák pénzelésének, s akadályozzák meg a nukleáris, biológiai és vegyi anyagok illegális mozgását.Dai Bachtiar indonéz rendőrfőnök szerint "e tanácskozás konkrétabb eredményeket ért el, mint a korábbiak: eredményeket értünk el jogalkalmazás, a jogi keretek ügyében, az információmegosztásban és a pénzmosás elleni fellépésben". Alexander Downer ausztrál külügyminiszter "történelmi jelentőségű találkozónak" minősítette az értekezletet, amely "valóban lendületet ad a terrorizmus elleni kampánynak".A megállapodásokba nem kerültek bele olyan nagyobb horderejű javaslatok, amelyek pedig előterjesztőik szerint igen hatékonyak lennének a terroristák elleni harcban, például egy regionális rendőri erő létrehozása vagy az egész térségre kiterjedő kiadatási szerződés. Az értekezlet idején Ausztrália és a házigazda Indonézia bejelentette, hogy új terrorellenes kiképzőközpontot létesítenek az indonéz fővárosban, amelyet a két ország közösen működtet.A tanácskozás színhelye, Bali 2002 októberében súlyos, 202 halottat követelő kettős öngyilkos merénylet színhelye volt. Az indonéz hatóságok szerint az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez kötődő szélsőséges Jemaah Islamiyah áll a robbantások mögött. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A tévészékháznál tüntetett a Momentum a melegeket gyógyító műsor miatt

A tévészékháznál tüntetett a Momentum a melegeket gyógyító műsor miatt

Az Európai Bizottság megvétozza a Siemens és az Alstom vasúti üzletágának egyesülését

Az Európai Bizottság megvétozza a Siemens és az Alstom vasúti üzletágának egyesülését

Farkas Flórián hosszú útja lassan elvezet a bukáshoz

Farkas Flórián hosszú útja lassan elvezet a bukáshoz

Holtverseny A Dal első válogatóján

Holtverseny A Dal első válogatóján

Kis segítséget ad az állam az eléggé halott motorkerékpár-piacnak

Kis segítséget ad az állam az eléggé halott motorkerékpár-piacnak

Az V. kerületi kapitányság előtt ért véget a tüntetés

Az V. kerületi kapitányság előtt ért véget a tüntetés