Jaszin sejk egykori orvosa a Hamász új vezére

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

A Hamász radikális palesztin mozgalom új vezetője a Gázai övezetben Mahmúd az-Zahar, orvos, ismert keményvonalas vezető - közölték hétfőn izraeli katonai vezetők.

A Hamász biztonsági okokból nem tette közzé új vezetőjének nevét, aki az izraeli rakétatámadás során április 17-én megölt Abdel-Azíz ar-Rantiszi helyére lépett. A mozgalom hétfőn tagadta a Zaharra vonatkozó izraeli közléseket, mondván, hogy Izrael csellel kívánja az információt megszerezni. A három nagy izraeli napilap hétfőn Zahart nevezte meg a Hamász új vezetőjeként.



Mosé Jaalon altábornagy, az izraeli hadsereg vezérkari főnöke a Jediót Ahronót című lapnak elmondta, hogy az új Hamász-vezető vonakodva fogadta el a posztját. Jaalon jelezte, hogy Izrael addig nem támad ellene, amíg a csoport nem követ el terrorcselekményeket. A tábornok nem nevezte meg a Hamász-vezetőt, de katonai források szerint Zaharra utalt.



Zahar még Arafattal sem egyezkedne



Mahmúd az-Zahar, aki korábbi elődjének, a március 22-én szintén Izrael által likvidált Ahmed Jaszin sejknek, a mozgalom alapítójának volt a személyes orvosa, keményvonalas vezetőnek számít. Nem csak az Izraellel való tárgyalást, de a Jasszer Arafat vezette Palesztin Hatósággal való kompromisszumot is ellenzi. Tavaly maga is kis híján áldozatul esett egy likvidálási kísérletnek.



Az elmúlt években a Hamász vállalta a felelősséget több tucat öngyilkos merényletért, amely során több mint 300 izraeli vesztette életét. Izrael közölte: a mozgalom valamennyi vezetőjét likvidálja. (AP/MTI)