Tetszett a cikk?

A Daily Mirror napilap múlt héten közölt fotókat brit katonákról, akik a képekhez fűzött magyarázat szerint egy iraki őrizetest vetnek alá válogatott kínzásoknak.

A brit védelmi miniszter hétfőn kétségbe vonta a fotók valódiságát. Geoff Hoon szerint a fotók eddigi vizsgálata "erősen valószínűsíti", hogy a teherautó, amelynek platóján egy iraki őrizetes állítólagos bántalmazásának képsorai készültek, "az adott időpontban nem is Irakban volt". Hoon ugyanakkor - részletek nélkül - közölte, hogy a brit katonai rendészet hat más feltételezhető visszaélési ügyben vizsgálatot folytat brit katonákkal szemben; két eset a vádemelésről szóló döntés küszöbéig jutott.'Kiábrándult katonák'Az iraki háborút élesen ellenző, baloldali irányzatú Daily Mirror először a múlt héten közölt súlyos belpolitikai botrányt keltő fotókat brit katonákról, akik a képekhez fűzött magyarázat szerint egy iraki őrizetest vetnek alá válogatott kínzásoknak. A lap szerint a felvételeket két "kiábrándult" katona adta át. A képsorozaton egy csuklyával letakart, ingre és alsóneműre vetkőztetett férfi látszik, akinek állítólagos kínzói hol a fejére taposnak, hol ágyékát ütlegelik puskatussal; az egyik kép azt mutatja, amint a "foglyot" egy brit katona éppen levizeli.A napilap hajthatatlanAzoknak a fekete-fehér fotóknak a hitelességét azonban több szakértő már közzétételük után megkérdőjelezte, egyaránt azzal érvelve, hogy a képeken látható katonai eszközök - a fegyverek, a katonákon látható ruházat egyes elemei, és főleg a teherautó, amelyen a képsorozat készült - nem képezték részét az Irakba vezényelt brit kontingens szabvány hadfelszerelésének. A Mirror mindazonáltal kitart értesülései mellett, sőt azóta újabb brit katonák beszámolóit közölte iraki őrizetesek bántalmazásáról.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Drónvideón látni, mekkora építkezés zajlik az Orbán-család birtokán

Drónvideón látni, mekkora építkezés zajlik az Orbán-család birtokán

Megérkezett hozzánk a hátsókerék-hajtású új Skoda, az elektromos Enyaq

Megérkezett hozzánk a hátsókerék-hajtású új Skoda, az elektromos Enyaq

Soha nem mért forróság volt Európában az év első 10 hónapjában

Soha nem mért forróság volt Európában az év első 10 hónapjában