Tetszett a cikk?

A hétfőn elítélt német határőr pere volt az utolsó, amelyet a berlini falnál keletnémet oldalról eldördült halálos lövések, illetve halált okozó súlyos testi sértések miatt rendeztek.

A 40 éves férfit tíz hónap börtönbüntetésre ítélték, de az ítélet végrehajtását próbaidőre felfüggesztették. Bernhard Jahntz ügyész adatai szerint összesen 125 személyt ítéltek el jogerősen, határőröktől kezdve katonai és politikai vezetőkig. Hetvennyolc határőr vagy elöljáró esetében a büntetés végrehajtását próbaidőre felfüggesztették.A legsúlyosabb büntetéssel - hét és fél év elzárással - Heinz Kessler volt keletnémet védelmi minisztert sújtották. Egon Krenzet, aki a rendszerváltás idején rövid időre a keletnémet állam első számú vezetője volt, hat és fél év elzárásra ítélték. Krenzet a közelmúltban idő előtt kiengedték a börtönből, ahová csak éjszakára kellett bevonulnia.Az utolsó fal-perben az volt a vád a határőr ellen, hogy 1986 novemberében halálosan megsebesített egy 38 éves kelet-berlini menekülőt, aki társával együtt akart átszökni a határon. Menekülés közben a társ is életét vesztette, de a bíróság szerint halálának pontos körülményeit már lehetetlen tisztázni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ingyenessé tették a menstruációs termékeket Skóciában

Ingyenessé tették a menstruációs termékeket Skóciában

Így csinált ügynöksztorit a Hamletből Bolgár György

Így csinált ügynöksztorit a Hamletből Bolgár György

Negyvenen meghaltak egy buszbalesetben Brazíliában

Negyvenen meghaltak egy buszbalesetben Brazíliában