Tetszett a cikk?

Az Egyesült Államok szövetségesei a felelősök kézre kerítését, bíróság elé állítását és megbüntetését követelték hétfőn az amerikai védelmi minisztériumtól, megbotránkozva az amerikai börtönőrök iraki foglyokkal szemben elkövetett visszaélésein.

Az egyre dagadó botrány azzal fenyeget, hogy felbomlik a koalíció, melyet már amúgy is megviseltek az elszenvedett áldozatok és a spanyol csapatkivonásról szóló döntés. Az egyik legélesebb kritika Portugáliától érkezett. José Manuel Durao Barroso miniszterelnök ugyan nem utalt arra, hogy konzervatív kormánya vissza kívánná hívni az Irakba küldött 148 rendészt, azonban az Abu Graib börtönben történteket "alávalónak, megalázónak, visszataszítónak és felháborítónak" minősítette, hozzátéve, hogy az amerikai kormánynál sürgették az elkövetők megbüntetését. "Nem lehet éppen azokat az elveket és értékeket elárulni a terrorizmus ellen és a szabadság nevében folytatott harcban, amelyekért küzdünk" - mondta.



Berlusconi Rumsfeld lemondására utalt



Irakban marad a 3000 olasz katona is, mint azt a kormányfő, Silvio Berlusconi megerősítette. Rocco Buttiglione kabinetminiszter ugyanakkor azt mondta: Washingtonnak példát kellene mutatnia a világnak demokratizmusból, Donald Rumsfeld védelmi miniszter kívánatos lemondására utalva.



A botrány tovább növeli az emberekben lakozó kétséget az iraki misszióval kapcsolatban - véli Jonathan Stevenson, a diplomáciai kapcsolatok vezető elemzője a londoni székhelyű International Institute for Strategic Studies (IISS) kutatóintézetnél. Az ellenzék eszköztárát növeli, és a kormányokat arra késztetheti, hogy megváltoztassák álláspontjukat az Iraki kérdésben - mondja az elemző.



Orbán felülvizsgálna, a dánok ellenőriznének



A kínzásokat ábrázoló képek a legnagyobb magyar ellenzéki párt, a Fidesz vezetőjét is arra késztették, hogy felszólítsa pártját: vizsgálja felül az iraki magyar katonai misszió támogatásával kapcsolatos állásfoglalását. Orbán Viktor hétfőn "erkölcsileg elfogadhatatlannak" nevezte az iraki állapotokat.



Soeren Gade dán védelmi miniszter hétfőn bejelentette: a dánok az ellenőrzésük alatt álló körzetekben lévő börtönökben több meglepetésszerű látogatást fognak tenni a hasonló esetek megelőzése érdekében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kiadta a listát a Huawei: ezek az eszközök még biztosan kapnak Android-alapú frissítést

Kiadta a listát a Huawei: ezek az eszközök még biztosan kapnak Android-alapú frissítést

Két új olcsó telefont ad ki a Samsung: íme a Galaxy A12 és a Galaxy A02s

Két új olcsó telefont ad ki a Samsung: íme a Galaxy A12 és a Galaxy A02s

G7: Mészáros Lőrincével felérő vagyona van egy magyarországi testvérpárnak

G7: Mészáros Lőrincével felérő vagyona van egy magyarországi testvérpárnak