Tetszett a cikk?

Az Egyesült Államok által vezetett koalíciós erők június 30-ig adják át Szaddám Huszeint az iraki hatóságoknak - közölte Szálem Csalabi, az iraki törvényszék egyik főszervezője.

Csalabi szerint Szaddám mellett Tárik Aziz volt iraki miniszterelnök-helyettest és Ali Hasszán Al-Madzsidot, ismertebb nevén "Vegyész Alit" is átadják az irakiaknak - írta a BBC News. A beszámoló szerint még az amerikaiak által június 30-ra ígért hatalomátadás előtt az iraki bíróság őrizete alá kerülnek a volt rezsim elfogott vezető tisztségviselői. A szövetséges erők mintegy száz olyan foglyot őriznek, akik az előző rendszer vezetői voltak.A Szaddám-rezsim bűncselekményeinek kivizsgálására alakult bíróság Csalabi reményei szerint a jövő év elején kezdi meg munkáját, de vélhetően nem Szaddám Huszein perével indul az igazságszolgáltatási folyamat. A vádlottak bűnösségük beigazolódása esetén akár halálbüntetéssel is számolhatnak.Az Egyesült Államokban jogot tanult Csalabi erről kedden beszélt a sajtó munkatársainak, miután Kuvaitba érkezett a Szaddám-per előkészítéséhez szükséges anyaggyűjtésre.A volt iraki diktátort tavaly decemberben az iraki Tikrít közelében fogták el amerikai katonák. Fogva tartásának helyét biztonsági okokból nem tették közzé, de a Nemzetközi Vöröskereszt munkatársai a múlt hónapban meglátogathatták őt egy titkos iraki börtönben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Buenos Aires-i elnöki palotában ravatalozták fel Maradonát

A Buenos Aires-i elnöki palotában ravatalozták fel Maradonát

Trícium szivárog valahonnan a megsérült fukusimai atomerőműnél

Trícium szivárog valahonnan a megsérült fukusimai atomerőműnél

A balkáni magyar befolyásszerzésről érdeklődik az EP

A balkáni magyar befolyásszerzésről érdeklődik az EP