Tetszett a cikk?

Az európai légitársaságok hozzáférhetővé tehetik az amerikai hatóságok számára az Egyesült Államokba tartó utasaik adatait.

A döntés annak ellenére született, hogy az Európai Parlament (EP) kifogást emelt a bizottság és az amerikai belbiztonsági minisztérium közötti tárgyalásokon létrejött megállapodás ellen. Az EP-képviselők úgy foglaltak állást, hogy az egyezség nem szavatolja megfelelően az utasok adatainak védelmét, ezért az Európai Bíróságtól kértek értelmező véleményt annak alkalmazhatóságáról.A brüsszeli bizottság (EB) ezzel szemben úgy véli, hogy az adatvédelemre vonatkozó uniós irányelv alapján a megállapodás kielégítő védelmet nyújt, egyszersmind kiegyensúlyozott megoldást jelent a több mint egy éve folyó tárgyalásokon felmerült problémákra.A tárgyalásokat a bizottság részéről vezető Frits Bolkestein belső piaci ügyekért felelős biztos szerint a létrejött megállapodást a tagállamok is támogatják. A döntést pedig meg kellett hozni, különben az a veszély fenyegetett volna, hogy az amerikaiak visszavonják az adatok védelmére adott garanciáikat, ez pedig jogbizonytalansághoz, végső soron káoszhoz vezetett volna a transzatlanti légi közlekedésben.Az EB szerint az Egyesült Államok részéről vállalt kötelezettségek alapján az eredetileg tervezettnél kevesebb személyes adat kerül az amerikai hatóságokhoz, ezeket sokkal rövidebb ideig tárolják, és korlátozottabb körben használhatják fel.Az európai légitársaságok már egy éve kénytelenek az amerikai hatóságok rendelkezésére bocsátani a foglalási rendszerükben tárolt adatokat, mert ennek híján súlyos pénzbírságokkal, illetve leszállási jogaik megvonásával kellett volna számolniuk.

(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gyomorforgató állapotok uralkodtak a csongrádi sütőüzemben, bezáratta a Nébih – videó

Gyomorforgató állapotok uralkodtak a csongrádi sütőüzemben, bezáratta a Nébih – videó

Zseniális fotóval emlékezett Maradonára a Queen gitárosa

Zseniális fotóval emlékezett Maradonára a Queen gitárosa

Meghan Markle „elviselhetetlen gyászról”, második gyermekének elvesztéséről írt vallomást

Meghan Markle „elviselhetetlen gyászról”, második gyermekének elvesztéséről írt vallomást