Tetszett a cikk?

Szarin ideggázt tartalmazó pokolgép robbant hétfőn Irakban egy amerikai katonai konvoj közelében.

A robbanásról Mark Kimmit tábornok, az amerikai hadsereg első számú iraki szóvivője adott hírt. Hangsúlyozta: a támadásnak nem volt áldozata és a robbanás nyomán "csak elenyésző mennyiségű" gyilkos gáz került a levegőbe.Mark Kimmitt elmondta, hogy a vegyi anyagot egy tüzérségi lövedék tartalmazta, amelyet az amerikai katonák néhány nappal korábban találtak meg egy táskában. Most ez a 155 milliméteres lövedék robbant fel, még mielőtt hatástalanították volna. Olyan régi típusú lövedékről van szó, amelyről Szaddám Huszein kormánya azt állította, hogy még az 1991-es Öböl-háború előtt megsemmisített - közölte az amerikai szóvivő. Sérülés ugyan nem történt, de két amerikait ért a gáz, őket kezelésben kellett részesíteni - tette hozzá.Az iraki háború kezdete óta most először adott hírt az amerikai hadsereg arról, hogy a vegyi fegyverekhez sorolható eszközt találtak az arab országban. A szarin nevű ideggázt vetette be a tokiói metróban 1995-ben az AUM Sinrikjo nevű rejtélyes vallási szekta. Akkor több halottja volt a támadásnak és több mint ezer ember szenvedett gázmérgezést.(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Závada Pál: A magyar múlt szereplői voltak áldozatok, tettesek, bűntársak és szemlélők is

Závada Pál: A magyar múlt szereplői voltak áldozatok, tettesek, bűntársak és szemlélők is

Elsőbbséget kapnak a postán a nyitáskor az idősek

Elsőbbséget kapnak a postán a nyitáskor az idősek

Halálbüntetést kértek egy japán sorozatgyilkosra

Halálbüntetést kértek egy japán sorozatgyilkosra