Tetszett a cikk?

Lemondott kormányfői ambícióiról Sonia Gandhi, az Indiai Nemzeti Kongresszus (INK) vezére. Egyes források szerint Gandhi helyett inkább Manmohan Szingh volt pénzügyminiszter, az indiai gazdasági reformok atyja lehet az új kormányfő.

"Mélységes alázattal el kell utasítanom ezt a megbízatást" - közölte az olasz származású Sonia Gandhi, amikor pártjának parlamenti képviselőivel találkozott Újdelhiben.Salman Hursid, az INK egyik vezetője szerint Gandhi részéről valóban morális döntés született. "Nem hiszem, hogy a párt vezetői képesek lesznek véleményének megváltoztatására. Ha valaki is véleményének megmásítására bírhatná - ez egyébiránt nagyon nehéz - csak az utca népe lehet" - mondta, miközben a párt néhány ezer szimpatizánsa több órája már Sonia Gandhi lakhelye előtt gyülekezett, sőt sokan öngyilkossággal fenyegetőztek, ha lemond a miniszterelnöki tisztségről.Az INK egyik szövetségesének parlamenti képviselője korábban úgy értesült, hogy Sonia Gandhi gyermekei biztonsági okokból ellenezték, hogy édesanyjuk vállalja el a miniszterelnöki posztot.Abdul Kalam indiai államfő, aki a nap folyamán rövid időre találkozott Sonia Gandhival, a várakozások eredményével ellentétben nem őt bízta meg őt az új kormány megalakításával - írta az MTI. Az indiai médiumok azt sugallták, hogy Gandhi erre a posztra inkább Manmohan Szingh, valamint Pranab Kumar Mukerdzsi volt pénzügyminisztereket javasolta.Oscar Fernandez, az INK főtitkára azonan később cáfolta a sajtóban is szárnyra kapott találgatásokat. Kijelentette, hogy az indiai államfő csupán a pártok támogatását bizonyító leveleket kérte Sonia Gandhitól a keddi találkozón, amit szerdán bizonyára meg is kap a párt vezérétől.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
"Elérhető közelségbe" kerültek a párizsi klímaegyezmény célkitűzései

"Elérhető közelségbe" kerültek a párizsi klímaegyezmény célkitűzései

Majka: Életek múlnak a hülyeségen, úgyhogy a hülyéket el kell küldeni a fenébe

Majka: Életek múlnak a hülyeségen, úgyhogy a hülyéket el kell küldeni a fenébe

Vannak építőipari szakemberek, akik 2021-re már nem is tudnak munkát vállalni

Vannak építőipari szakemberek, akik 2021-re már nem is tudnak munkát vállalni