Tetszett a cikk?

Az amerikai hadsereg el akarja tussolni az iraki foglyokon elkövetett visszaélések ügyét – állítja egy katonai felderítő. Bagdadban szerdán kezdődik a hét fogolykínzással vádolt amerikai katona hadbírósági tárgyalása.

Több tucat katona vett részt a visszaélésekben azon a hét tartalékos katonai rendőrön kívül, akik ellen már vádat emeltek – nyilatkozta az ABC amerikai televíziónak Samuel Provance őrmester. Az időközben Németországba vezényelt Provance, aki korábban az Abu Graib börtönnél állomásozó 302. katonai felderítő zászlóaljban szolgált, kedden kijelentette: meglepi a kollektív csend, mindazok hallgatása, akik az ügyben érintettek. Interjújában hangsúlyozta, hogy a foglyok kínzását a katonai hírszerzés kezdeményezte és az sokkal gyakoribb volt, mint ahogy a Pentagon azt állítja.



A katonai hatóságok eddig hét tartalékos ellen emeltek vádat, közülük hatan a hírszerzést vádolják a foglyok megpuhításának az elrendelésével. A hét amerikai katona bírósági tárgyalása szerdán kezdődik Bagdadban. Provance kezelte azt a szupertitkos számítógépes hálózatot, amelyet a katonai hírszerzés használt a börtönben. A visszaéléseknek ugyan az őrmester nem volt a szemtanúja, a kihallgatók azonban a magánbeszélgetések során elmondták neki, hogy ők utasították a katonai rendőröket a foglyokkal való kemény bánásmódra.



A Human Rights Watch (HRW) emberi jogi szervezet azzal vádolta meg kedden az Egyesült Államokat, hogy megsértette a hadifoglyok jogállását szabályozó genfi egyezményt, valamint a kínzást, illetve az embertelen, lealacsonyító bánásmódot tiltó nemzetközi konvenciót is. Aggodalomra ad okot – fogalmaznak -, hogy maga a Bush-kormány egy sor, a nemzetközi jogot sértő kényszerítő vallatási módszert hagyott jóvá.



A HRW főigazgatója, Kenneth Roth a levélben szóvá tette azt is, hogy az amerikai hatóságok nem engedélyezték a szervezet részvételét a kínzásokkal vádolta katonák szerdai bagdadi bírósági tárgyalásán. Az emberi jogi szervezetek képviselőinek egy hadbírósági tárgyalásról való kitiltása helytelen döntés és rossz üzenet az irakiaknak és másoknak, akik nyugtalankodnak amiatt, hogy mi minden történhetett meg a foglyokkal az elhíresült börtönben – szól Roth állásfoglalása.



A londoni védelmi minisztérium eközben bejelentette: őrizetbe vettek egy brit katonát, akit a királyi katonai rendészet különleges vizsgálóbizottsága (SIB) hallgat ki. A katonát annak a vizsgálatnak keretében hallgatják ki, amelynek célja, hogy kiderítse: ki adta a Mirror című bulvárlapnak azt a – hamisnak bizonyult - fekete-fehér képsorozatot, amelyen látszólag brit katonák kínoznak és aláznak meg iraki foglyokat.



A Mirror által közzétett május 1-én közzétett fotók ugyan szakértők szerint hamisak, azt a brit hadsereg és a kormány sem cáfolja, hogy Irakban brit katonák is részesei voltak őrizetesek elleni visszaéléseknek; Nagy-Britanniában jelenleg 33 ilyen panasz ügyében folyik vizsgálat. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Portugál miniszterelnök: Ha nem lesz költségvetés, megbénul egész Európa

Portugál miniszterelnök: Ha nem lesz költségvetés, megbénul egész Európa

Karácsony: Offshore hátterű céggel nem köt szerződést a főváros

Karácsony: Offshore hátterű céggel nem köt szerződést a főváros

Motorosok új találmánya sok másik motoros életét mentheti meg

Motorosok új találmánya sok másik motoros életét mentheti meg