Tetszett a cikk?

A tiltott narkotikumok elleni hajsza rengeteg rendőri, vám- és pénzügyőri, valamint egyéb kapacitást kötött le az elmúlt évtizedekben, több-kevesebb sikerrel. Az Egyesült Államokban csak az utóbbi néhány évben több mint 30 milliárd dollárt költöttek a drogellenes harcra. A legtöbb tiltott szer legalizálásával és hatalmas fogyasztási adók kivetésével talán hatékonyabban csökkenthető lenne a drogfogyasztás és a kábítószer miatti bűnözés – írja Christopher Farrell, a BusinessWeek újságírója.

A kereslet az illegális kábítószerekre egyre nagyobb, az erre épülő szervezett bűnözés erősödik - mostanra akár egész nemzeteket is képes terrorizálni. Egyre több ember kerül droggal kapcsolatos bűnözés és a korrupció hálójába. Az Egyesült Államokban 2004-ben a szövetségi bebörtönzések 54 százaléka valamilyen drogtörvény megsértése miatt volt.

Farrell szerint a „háború a drogok ellen” csatakiáltás helyett ki kellene próbálni a „legalizálás, szabályozás, megadóztatás” útját. Ugyanúgy kellene eljárni (legalább az enyhébb) drogokkal, mint a cigarettával vagy az alkohollal - engedélyezni kis volumenű kereskedelmüket és nagymértékű fogyasztási adót kivetni rá.

© AP
Farrell emlékeztet a 20-as évek amerikai alkoholtilalmára. A csempészés és az ezzel foglalkozó bűnszervezetek virágoztak, a bűnözés óriási mértéket öltött, míg az újbóli legalizálás véget vetett az alkoholmaffiák uralmának.

A legalizálás - amellett, hogy rengeteg profitot elvonna a bűnszervezetektől - csökkentené a drogkereskedelemből származó erőszakot és korrupciót, valamint mérsékelné a szennyezett szerek használatából származó kockázatokat is.

Az ötlet egyébként nem újkeletű, már az 1976-ban közgazdasági Nobel-díjjal jutalmazott Milton Friedman is foglalkozott vele. Szerinte a drogok legalizálása gyorsan mérsékelné az azzal kapcsolatos bűnözést és növelné a törvényi kényszerítő erő hatékonyságát. Az ötlet eddig nem kapott túl nagy támogatottságot. Ennek fő oka az, hogy a legtöbben tartanak attól, hogy a legalizálás miatt a drogfüggők száma rohamosan emelkedne, emellett sokan féltik (jogosan) gyerekeiket a könnyen beszerezhető kábítószerektől.

A City University of New York egy közgazdásza, Michael Grossman készített egy felmérést, amely szerint kizárólag a cigaretta reálárának 1975 és 2003 közötti 70 százalékos növekedése miatt csökkent 12 százalékkal a cigarettázók száma az USA-ban. Hasonlóképpen a marihuana árának 1975 és 1992 közötti növekedése körülbelül 70 százalékban „felelős” használatának csökkenéséért.

A magas árak természetesen további illegális terjesztést idéznének elő, de mivel ez a jelenleginél kisebb mértékű lenne, könnyebb lenne kezelni. Az új adóbevételeket pedig leszoktató programokra és erőteljesebb hatósági fellépésre lehetne fordítani.

Természetesen ez a megoldás sem lenne csodaszer a drogproblémák leküzdésére. Elsőre ijesztőnek tűnhet a gondolat, hogy a sarki gyógyszertárban is lehessen kokaint venni, azonban a mostani helyzet sem sokkal jobb – véli a szerző. Aki hozzá akar jutni a kábítószerhez, az így is hozzá tud, azonban a legalizálással és a magas adókkal talán még nehezebben hozzáférhetővé válhatnának a drogok, a többletbevétel pedig jól jöhetne a megelőzésben és leszoktatásban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kunhalmi Ágnest és Tóth Bertalant választotta társelnökévé az MSZP

Kunhalmi Ágnest és Tóth Bertalant választotta társelnökévé az MSZP

Szállodaépítés ellen ölelkeztek Tatán

Szállodaépítés ellen ölelkeztek Tatán

Putyin vigyáz Belaruszra, de nagy árat fizettet Lukasenkával

Putyin vigyáz Belaruszra, de nagy árat fizettet Lukasenkával