szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette mérsékelt Fatah mozgalom szerezte meg a legtöbb szavazatot a palesztin helyhatósági választások második szakaszában a nem hivatalos végeredmény szerint.

Mahmúd Abbász.
Fatah kontra Hamász
© AP
A palesztin választási bizottság közlése szerint a Fatah a 84 ciszjordániai és gázai övezeti település közül 52-ben győzött, míg fő ellenfele, a Hamász szélsőséges mozgalom 24-ben. Kisebb szervezetek négy önkormányzati tanácsban szereztek többséget, míg négy önkormányzat sorsa nem dőlt el.

A Hamász azt állítja, hogy valójában 34 helyhez jutott. Sok független induló, aki önkormányzati képviselői helyet szerzett Ciszjordániában, a Hamász jelöltje volt, csak biztonsági megfontolásokból nem az iszlámista mozgalom színeiben szállt versenybe – magyarázta az ellentmondást Mahmúd az-Zahar, a mozgalom egyik gázai vezetője, hozzátéve, hogy a Hamász "tiszteletben tartja a választási eredményeket". Bírálta ugyanakkor "az eredmények sebtében való bejelentését, amely zavart okozott".

"Az előzetes eredmények azt mutatják, a Fatah továbbra is a legerősebb és legbefolyásosabb csoport (a palesztin területeken)" – jelentette ki magabiztosan Dzsibríl Radzsúb, a palesztin elnök biztonsági ügyekben illetékes tanácsadója.

Mahmúd Zahar ugyanakkor úgy vélte, "az emberek az iszlám programra voksoltak, az ellenállás, a változás, a reform programjára". A mozgalom azt állította, hogy a gázai övezetben leadott szavazatok 70 százalékát söpörte be. (A választási bizottság adatai szerint a két területen összességében a Fatah a szavazatok 56, a Hamász 33 százalékát szerezte meg.)

Mint elemzők rámutattak, a Hamász valóban komoly fegyvertényként könyvelheti el két népes település, a ciszjordániai Kalkilíja és a gázai Rafah bevételét. A Hamász többséget szerzett még a gázai övezeti Bét Lahíjában és Burejdzsben.

A csütörtöki szavazás volt az utolsó erőpróba a Fatah és a Hamász között két hónappal a parlamenti választások előtt. A 76 ciszjordániai és 8 gázai választókörzetben 2519 jelölt közül választották meg a 906 települési önkormányzati vezetőt. A részvételi arány Ciszjordániában 70, a Gázai övezetben pedig 80 százalékos volt.

Mindössze egy helyről érkezett jelentés erőszakos cselekményről: a gázai övezet középső részén a Hamász hívei tűzpárbajt vívtak rendőrökkel, egy személy megsebesült. Mahmúd Abbász csütörtök este újságírók előtt méltatta "a demokratikus, átlátható szabad légkört, amelyben a választások végbementek".

A helyhatósági választásokat három szakaszban bonyolítják le a palesztin területeken. Az első szakaszt tavaly decemberben és idén januárban tartották Ciszjordániában, illetve a Gázai övezetben, az utolsó a tervek szerint még idén lezajlik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Az USA cáfolja a kapcsolatot a Hamásszal

"Nem tárgyalunk terrorszervezettel. Nincs tudomásunk semmi olyasmiről, ami alátámasztana egy ilyen állítást" - mondta Richard Boucher amerikai külügyi szóvivő.

MTI Világ

Felkeléssel fenyeget a Hamász

Több mint tízezer palesztin tüntetett szombaton a ciszjordániai Rámalláhban és két gázai övezeti helyszínen, harmadik palesztin felkeléssel fenyegetve arra az esetre, ha az Izrael gázai kivonulását kisiklatni akaró zsidó szélsőségesek behatolnának a muzulmánok által szent helynek tartott jeruzsálemi Mecsetek terére.

MTI Világ

Óriási győzelmet aratott a Hamász a gázai választásokon

Elsöprő győzelmet aratott a Hamász radikális iszlám mozgalom a Gázai övezetben rendezett helyhatósági választáson - közölték palesztin választási források. A tíz választási körzet 118 önkormányzati képviselői helyéből a Hamász 77 mandátumot szerzett.

Hét nap

A HAMÁSZ SIKERE

A képviselői mandátumok kétharmadát szerezte meg a Hamász iszlámista szervezet a Gázai övezetben múlt csütörtökön...

Kevesebb béremeléssel lesznek kénytelenek beérni az óvatosabb háziorvosok

Kevesebb béremeléssel lesznek kénytelenek beérni az óvatosabb háziorvosok

Ezt a hat számot kellett volna eltalálni

Ezt a hat számot kellett volna eltalálni

Belebukott a legnagyobb kanadai nyugdíjalap vezetője, hogy külföldre ment beoltatni magát

Belebukott a legnagyobb kanadai nyugdíjalap vezetője, hogy külföldre ment beoltatni magát