szerző:
MTI

Ariel Saron izraeli kormányfő kitart a ciszjordániai települések fejlesztése mellett, s nem enged jottányit sem a terroristák esetleges terjeszkedésének - írta internetes kiadásában a The Jerusalem Post.

Az angol nyelvű izraeli napilap szerint Saron a vasárnapi kormányülésen leszögezte, folytatódnak az építkezések a ciszjordániai kolóniatömbökön belül. Emlékeztetett arra, hogy 1967 óta minden izraeli kormány stratégiai fontosságot tulajdonított bizonyos, a "zöld vonalon túli" területeknek. Külön kiemelte, Maale Adumím település tovább terjeszkedik és összekapcsolják Jeruzsálemmel. Úgy vélekedett: ez a terjeszkedés, ellentétben a palesztin félelmekkel, nem okozza majd Júdea-Szamária (Ciszjordánia) kettévágását.

Az izraeli kormányfő, utalva azokra a jelentésekre, melyek szerint a Necarímból kitelepítetteket ideiglenesen a ciszjordániai Arielben szállásolják el, úgy vélekedett, hogy ez az intézkedés nem érinti azt a 2,2 milliárd dolláros segélyt, amelyet Izrael az Egyesült Államoktól kért a Negev-sivatagnak és Galileának az evakuálással kapcsolatos fejlesztésére.

"Az Ariel-tömb örökre Izrael része marad" - mondta Saron. Arra a kérdésre, hogy vajon hisznek-e neki az emberek azok után, miután a múltban hasonló kijelentést tett a most felszámolt gázai övezetbeli Gus Katif-teleptömbről, azt felelte: "meglátják hamarosan, hogy nem lesz újabb leválasztás".

Ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy a telepesek érdekében újították fel Gus Eción kolóniát, a jeruzsálemi kerítésen belülre került Ráhel sírja, továbbá fenntartják Maale Adumímot, Bétélt, Silót, Arielt, valamint a tengerparti síkságot ellenőrző biztonsági zónát.

Magas rangú izraeli illetékesek többször is rámutattak, hogy bár a közel-keleti rendezést szolgáló "útiterv" a palesztin területeken lévő zsidó teleptömbök befagyasztását irányozza elő, a nagyobb tömbökön belüli fejlesztések az Egyesült Államok hallgatólagos beleegyezésével történnek, amit azonban Washington soha nem ismert el.

Saron Likud pártbeli riválisára, Benjámin Netanjahura célozva, annak megnevezése nélkül kijelentette, Izrael népét nem lehet állandóan a terrorizmussal ijesztgetni. A volt pénzügyminiszter ugyanis azért lépett ki a kormányból, mert szerinte a Gázai övezetből való kivonulás csak a palesztin terrorizmusnak teremt kedvező táptalajt.

"Nem engedjük meg ezeket a támadásokat és olyan erővel  válaszolunk rájuk, ahogy csak lehet" - mondta Saron és hozzátette, lehetetlen előrehaladni az "útiterv" végrehajtásával, amíg a Palesztin Hatóság nem tesz eleget a terrorizmus leállítására és a fegyveres szervezetek, mindenekelőtt a Hamász lefegyverzésére tett kötelezettségének.

"Nincs szándékomban egy jottányit sem engedni ezekben a kérdésekben" - szögezte le az izraeli kormányfő.

Ariel Saron a kormányülésen méltatta az evakuált telepesek többségének magatartását, ugyanakkor elítélte és "huliganizmusnak" minősítette azoknak a szélsőséges fiataloknak az erőszakos cselekedeteit, akik beszivárogtak a kitelepítés kezdete előtti napokban a Gázai övezetbe. Ígéretet tett arra, hogy mindenkit előbb-utóbb igényeinek megfelelően telepítenek le új lakhelyén. Egyúttal arra szólította fel azokat, akiket elkeserített az evakuáció, hogy ne hallgassanak az uszítókra.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Megkezdődött a gázai kiürítés

Izrael hétfőre virradóra megkezdte a Gázai övezetben található zsidó telepek kiürítésének "történelmi jelentőségű" folyamatát: a hadsereg lezárta az övezetbe vezető utolsó átkelőt is az izraeli polgári lakosság előtt, a telepeseknek pedig kétnapos határidőt szabtak az Izraelbe való önkéntes áttelepülésre, ellenkező esetben a hadsereg erőszakot alkalmaz velük szemben.

Világ

A gázai kitelepítés képei

Keddig befejeződik a 8000 zsidó telepes kiköltöztetése Gázából, a hadsereg egységei már a házakat bontják – a Palesztin Hatóság egyetértésével. A kényszerexodus olykor szívszorító jelenetei sem tudják feledtetni: másfél millió palesztin most új életlehetőséget kap. Remélhetőleg ebből nem a terror hívei fognak hasznot húzni. Beszámoló a kiürítésekről.

MTI Világ

Gáza: közel a befejezéshez a kiürítés

Az izraeli biztonsági erők befejezték pénteken Gadid gázai övezeti zsidó telep kiürítését, így a hadsereg eddig 18-at ürített ki a gázai övezeti 21 telep közül.

MTI Világ

Gázai övezet: a legnagyobb település már kiürítve

Az izraeli biztonsági erők csütörtök estére befejezték a Gázai övezetben található legnagyobb és az egyik leginkább ellenálló zsidó kolónia, Neve Dekalim kiürítését - közölték izraeli tisztségviselők.

MTI Világ

Izraeli és palesztin erőket vezényeltek a Gázai övezetbe

Izraeli és palesztin biztonsági erőket vezényeltek ki vasárnap a Gázai övezet kényes pontjaira, illetve az övezettel határos izraeli térségbe, hogy szavatolják az övezetben lévő zsidó telepek kiürítéséhez szükséges nyugalmat.

Döntött a kormány: két szombati munkanap lesz 2020-ban

Döntött a kormány: két szombati munkanap lesz 2020-ban

Bécsben felejtett 30 embert a Wizz Air, nem jutottak el Tenerifére

Bécsben felejtett 30 embert a Wizz Air, nem jutottak el Tenerifére

Még annál is rosszabb lesz a búzatermés, mint várták

Még annál is rosszabb lesz a búzatermés, mint várták

A nap fotója: Baglyot mentettek a NAV-osok

A nap fotója: Baglyot mentettek a NAV-osok

Egymillió forintra perli a BKV-t Ganxsta Zolee apja

Egymillió forintra perli a BKV-t Ganxsta Zolee apja

Tippjáték 1/10: mikori ez a HVG-címlap?

Tippjáték 1/10: mikori ez a HVG-címlap?