szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Megszületett a német konzervatív pártok (CDU, CSU) és a szociáldemokraták (SPD) nagykoalíciós megállapodása. Ez lenne a háború utáni német történelem második nagykoalíciós kormányzásának alapja. A felek adóemeléssel kezdik.

A péntek este tető alá került körülbelül 130 oldalas megállapodás részleteit később ismertetik, de annyi már biztosnak tűnik, hogy adóemelés nélkül nem ússzák meg a német polgárok. A gazdasági élet és a szakszervezetek vezetői részéről elhangzott első reagálások kedvezőtlenek. Mindkét fél kifogásolja például, hogy az általános forgalmi adó (áfa) 16 százalékos felső kulcsát 2007 januárjától 19 százalékra emelik. Továbbra is csak 7 százalékos áfa sújtaná az élelmiszereket, vagy a könyveket.

A szociáldemokratáknak sikerült elfogadtatniuk partnereikkel az úgynevezett gazdagadót, azaz a jól keresőket a 42 százalék személyi jövedelemadón felül még három százalék pótadó is sújtaná. A munkahelyeket teremtő családi vállalkozások azonban állítólag kivételt képeznének a szabály alól. A szabály egyedülállók esetében az évi 250 ezer euró, házastársak esetében az évi 500 ezer euró jövedelem elérésekor lépne életbe.

Bernd Pischetsrieder, a legnagyobb európai autógyártó, a Volkswagen főnöke úgy vélte, "az országot vezetni nem annyit jelent, hogy két párt rossz javaslatait összeadjuk." A szociáldemokraták követelésének megfelelően az esetek túlnyomó többségében továbbra is adómentességet élveznének az éjszakai, illetve a vasárnapi és ünnepnapi pótlékok.

Az utolsó pillanatig vitatott volt, hogy Németország a szociáldemokrata-zöld kormányzás idején született döntésnek megfelelően 2021-ig véglegesen lemondjon-e az atomerőművekből nyert energiáról, vagy nem. A konzervatív pártok az erőművek üzemeltetésének meghosszabbítását akarták, végül maradtak a 2021-es időpontnál.

A konzervatív pártok akarata érvényesült a felmondásvédelmi szabályok lazításának kérdésében. Ugyancsak a CDU/CSU sürgette az üzemi szintű megállapodások rendszerét, ami a szakszervezetek beleszólási jogának a megnyirbálását jelentette volna. Mivel a kérdésben nem sikerült kompromisszumra jutni, a téma kimaradt a megállapodásból.

Elégedetten nyilatkozott az egyezség megszületése után a szociáldemokraták és a kereszténydemokraták elnöke, Franz Müntefering és Angela Merkel. Wolfgang Thierse, SPD-alelnök "ideálisnak" tartotta a megállapodást, mondván, hogy mindkét fél jól is járt, meg rosszul is. Gerhard Schröder leköszönő kancellár azt ígérte, hogy segíteni fogja a nagykoalíciót, mert egy kudarc - szavai szerint - a politikai peremvidékeken elhelyezkedő pártokat erősítené.

A kereszténydemokrata unió (CDU) és a keresztényszociális unió (CSU) az után ült le tárgyalni a szociáldemokratákkal, hogy külön-külön egyik félnek sem sikerült életképes koalíciókat összehozni.

A szeptemberi előre hozott választásokon a CDU és a CSU szerezte a legtöbb szavazatot (35,2 százalék), második helyen végeztek a szociáldemokraták (34,2 százalék). Korábbi eredményéhez, a 38,5-38,5 százalékhoz képest mindkét erő visszaesett.

A koalíciós megállapodást a jövő héten még a pártok kongresszusainak is el kell fogadnia. A menetrend szerint november 22-én választana kancellárt a parlamenti alsóház, a Bundestag. A jelölt Angela Merkel, a kereszténydemokraták elnöke, ha megválasztják ő lesz Németország első női kancellárja.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

A német sajtó a bizonytalanságtól tart leginkább

Teljesen váratlanul érték a választások az országot, az eredmény úgyszintén. A németek két világos út között választhattak volna, s ők választottak egy harmadikat középen, amely mindenhova vezethet, még új választásokhoz is - írta hétfői vezércikkében a Die Welt.

Gazdaság

Milyen hatása lesz Magyarországra a német választásoknak?

A német választásokat követő politikai patthelyzet megoldásától függ, hogy Magyarország számára kedvezően alakulnak-e a jövőben a folyamatok a legnagyobb exportpiacon, vagy újra kell gondolni a magyar gazdasági stratégiát, végső következtetést korai levonni - vélekedett Rácz Margit, a Világgazdasági Kutató Intézet kutatója.

hvg.hu Gazdaság

Megszaladt a gazdag németeknek

A Németországban élő tehetős személyek száma 2009-re a 10 milliót is elérheti - állítja előrejelzésében a Datamonitor. A piackutató cég jelentése szerint nőttek a német háztartások befektetései, és egyre többen vannak, akik legalább 50 ezer eurós vagyonnal rendelkeznek.

MTI Gazdaság

Váratlanul javul a fogyasztói hangulat Németországban

A változás viszonylagos esélyjavulást sejtet a gazdasági növekedés számára, mert a németek bizakodnak a szeptemberi, előre hozott választások gazdasági hatásaiban, és növekszik a vásárlókedv, ez derült ki a GfK hétfőn nyilvánosságra hozott felméréséből.

MTI Világ

Merkel lesz Németország új kancellárja

A német konzervatív pártok (CDU, CSU) és a szociáldemokraták (SPD) vezetői egyetértésre jutottak abban, hogy a legerősebb parlamenti frakció adja egy majdani nagykoalíció kancellárját, ami megnyithatja Angela Merkel kereszténydemokrata jelölt (CDU) előtt a kormányfői poszthoz vezető utat. Erről a ZDF közszolgálati televízió értesült hétfőn délelőtt.

Világ

Németország miatt aggódik az EU

Gyors kormányalakításra sürgette a német politikai erőket hétfőn José Manuel Barroso, az EU-bizottság elnöke, egyben arra is utalva, hogy enélkül nehéz lesz döntéseket hozni számos fontos uniós kérdésben.

hvg.hu Karrier

A németek ötször annyit keresnek, mint mi

A Hay Group Menedzsment Tanácsadók Kft. idén augusztus ban 220 hazai vállalat béradatait elemezte. A vizsgálatból többek között kiderült, hogy a személyzeti szakemberek a juttatási csomagok kialakításánál elég jól becsülik előre az infláció mértékét, s a legjobban a jogászokat és informatikusokat fizetik meg.

MTI Világ

A német környezetvédők nem kérnek a konzervatívokból

A német környezetvédők (Szövetség'90/Zöldek) nem konzultálnának tovább a vasárnapi választásokon győztes konzervatív pártokkal (CDU/CSU) - jelentették ki a pénteki konzultáció után a jelenlegi kisebbik kormánypárt vezetői.

Alig használják a közösségi oldalakat a magyar cégek

Alig használják a közösségi oldalakat a magyar cégek

Itt a Mercedes 421 lóerős kompakt szabadidőautója

Itt a Mercedes 421 lóerős kompakt szabadidőautója

Merész ötlet, de működhet a torony, amely takarít és áramot is termel

Merész ötlet, de működhet a torony, amely takarít és áramot is termel