szerző:
MTI

A Mohamed prófétáról készített szatirikus rajzokat közlő dán lap főszerkesztője mai nyilatkozatában azt mondta: elvesztették a véleményszabadságért folytatott harcot. Az Arab Liga tagállamainak belügyminiszterei kedden felszólították a dániai kormányt, hogy büntesse meg keményen a karikatúrák készítőit. Eközben bombariadó miatt kiürítették az egyik érintett dániai napilap székhelyét, valamint szerkesztőségét.

Az arab országokban rendezett utcai tömegtiltakozások,  bojkottfelhívások és kormányzati támadások nyomán Carsten Juste főszerkesztő a Berlingske Tidende című dán lapnak adott mai interjúban azt mondta, hogy lapja elvesztette a véleményszabadságért folytatott harcot. Ugyanebben az újságban Anders Fogh Rasmussen dán miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy országának irányíthatatlanná vált erőkkel kell szembenéznie, és rendkívüli erőfeszítésre van szükség, hogy ezeket lecsillapítsák. Egyúttal óva intett a Dániába bevándorló muzulmánok elleni akcióktól.

Az Arab Liga belügyminiszteri tanácsa - Tuniszban tartott keddi ülése után kiadott közleményben - az iszlámot és a prófétát ért sértésnek minősítette a rajzokat, amelyeket élesen bírált és elítélt. Felszólította a koppenhágai vezetést, hogy szabjon ki szigorú büntetést a rajzok készítőire, illetve garantálja, hogy a jövőben ez nem ismétlődik meg.

A Jyllands-Posten dán politikai napilapban 2005. szeptember 30-án jelent meg tizenkét szatirikus rajz Mohamed arcai címen. Az egyik karikatúrán a próféta bomba alakú turbánt viselt, füstölgő gyújtószerkezettel, miközben az iszlám hagyományok tiltják Mohamed bármilyen ábrázolását, még a tiszteletteljest is. A Magazinet norvég újság január 10-én ugyancsak közölte a karikatúrákat.

Bombariadó a lapnál

Bombariadó miatt kiürítették a Jylland-Posten című dániai napilapnak az Arhus városban lévő székhelyét, valamint a koppenhágai szerkesztőségét - közölte a dán rendőrség kedden. Ebben a politikai napilapban jelent meg 2005. szeptember 30-án tizenkét szatirikus rajz Mohamed arcai címen. A prófétáról készült karikatúrákat a Magazinet című norvég újság január 10-én ugyancsak közölte. A Jyllands-Posten hétfőn este közleményben kért bocsánatot a világ muzulmánjaitól, mert megsértette őket azzal, hogy karikatúrákon ábrázolta Mohamed prófétát, az iszlám vallás alapítóját.

A terrorizmus és a szervezett bűnözés elleni küzdelem témájának szentelt kétnapos ülés után a belügyminiszterek - akik nem említették meg közleményükben Norvégiát - hangsúlyozták, hogy tiszteletben kell tartani Mohamed prófétát, és el kell ítélni az iszlám fundamentalizmust, az erőszakot és a fajgyűlöletet.

Amr Musza, az Arab Liga főtitkára a tuniszi értekezlet megnyitása előtt úgy vélte, hogy az európai sajtó kettős mércét alkalmaz, mert miközben retteg az antiszemitizmus vádjától, az iszlám kicsúfolásának esetében a szólásszabadságra hivatkozik. "Ez az ügy konkrét intézkedéseket követel" - mondta Musza, aki a Mohamed-karikatúrák újraközlését egyfajta kihívásnak és a civilizációk közötti párbeszédet feltételező helyes viselkedéstől való eltérésnek minősítette.

A felháborodásnak az arab országokon végigsöprő hulláma továbbra sem csillapodik. Ibrahím al-Dzsaafari iraki miniszterelnök bekérette Kristian Oldenberget, Dánia bagdadi nagykövetét és személyesen adta át neki kedden a dán kormánynak címzett üzenetét. Ebben bírósági eljárást követelt az érintett dániai újság és a karikatúrák szerzői ellen, valamint jelezte, hogy hivatalos bocsánatkérést vár el a koppenhágai vezetéstől. Hosjar Zebari iraki külügyminiszter már előzőleg bekérette a nagykövetet, hogy kormánya tiltakozásának adjon hangot a Mohamed-karikatúrák miatt.

Az iráni külügyminisztériumba is bekérették Claus Nielsent, Dánia nagykövetét, akinek a minisztérium nyugat-európai főigazgatója kedden elmondta, hogy az újság vezetőitől és a dán kormánytól elvárják, kérjenek bocsánatot a világ muzulmánjaitól. Manusehr Mottaki iráni külügyminiszter már levelet írt dán és norvég kollégájának, hogy tiltakozzon a "nevetséges és felháborító" karikatúrák publikálása miatt. Egyúttal reményét fejezte ki, hogy a jövőben nem fordul elő ilyen, a világban több mint egymilliárd muzulmánt megsértő eset.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Az angolai bajnokság csak egy kicsit erősebb az NB I-nél

Az angolai bajnokság csak egy kicsit erősebb az NB I-nél

Kulka János újra színpadra áll

Kulka János újra színpadra áll

Mindegy, milyen telefonja van, ingyen letöltheti rá az egyik legnépszerűbb kártyajátékot, az Unót

Mindegy, milyen telefonja van, ingyen letöltheti rá az egyik legnépszerűbb kártyajátékot, az Unót

A Fővárosi Közgyűlésen nem ment át a túlóratörvény elleni határozat

A Fővárosi Közgyűlésen nem ment át a túlóratörvény elleni határozat

Hírcsárda: Soros ellen küzd majd Süsü

Hírcsárda: Soros ellen küzd majd Süsü

Teherhajók gyulladtak ki a Kercsi-szorosnál, halottak is vannak

Teherhajók gyulladtak ki a Kercsi-szorosnál, halottak is vannak