szerző:
MTI

Mahmúd Abbász palesztin elnök nem bízza meg kormányalakítással a választásokon győztes Hamász mozgalmat, ha az nem ismeri el Izraelt, és nem mond le az erőszakról - jelentette ki Omar Szuleiman, az egyiptomi hírszerző szolgálatok vezetője.

"A Hamásznak három pontban kell kötelezettséget vállalnia - mondta Szuleiman Kairóban újságíróknak. - Egy: leállítani az erőszakot. Kettő: elfogadni minden, Izraellel kötött egyezményt. Három: elismerni Izraelt."
   
Ha a Hamász nem tesz eleget e követelményeknek, Abbász más pártot bíz meg kormányalakítással, s abban az esetben kisebbségi kabinet fog kormányozni - mondta az egyiptomi kémfőnök, aki már sokszor közvetített korábban Abbász és a radikális palesztin szervezetek között, s jelen volt a palesztin elnök és Hoszni Mubarak egyiptomi államfő szerdai kairói tárgyalásán.
   
Egy palesztin diplomata ugyancsak Kairóban tett közlése szerint Abbász pénteken találkozik Gázában Hamász-vezetőkkel. Az Arab Ligánál akkreditált palesztin misszió vezetőjének tudomása szerint a Hamász-delegációban ott lesz Iszmáil Hanije, aki a radikális szervezet listavezetője volt a január 25-i parlamenti választásokon, de nem lesz benne a küldöttségben a szervezet emigrációban élő legfőbb vezetője, Háled Mesaal.
   
Egy Hamász-közlemény szerint a mozgalom törvényhozóinak egy küldöttsége szerdán Kairóba utazott, hogy találkozzék ott a damaszkuszi emigrációban élő Mesaallal, és tárgyaljon azokkal az egyiptomi tisztségviselőkkel, akik közvetítenek a Hamász és Abbász között. Nem derül ki a közleményből, hogy ez a küldöttség tárgyal-e majd Abbásszal is.
   
Mielőtt a Hamásszal folytatott tárgyalásokra rászánta volna magát, Abbász nemcsak az egyiptomi elnökkel tanácskozott a radikális fegyveres szervezet választási győzelme nyomán előállt helyzetről és a további lépésekről, hanem Ammánban is járt, és kikérte II. Abdalláh jordániai király véleményét.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Világ

Hamasz öngólok

A Hamasz palesztin terrorszervezet néhány öngóllal alaposan meggyengítette magát. A Ciszjordániában rendezett helyhatósági választás harmadik fordulójában a Fatah jelentős győzelmet aratott.

MTI Világ

Palesztin választások: végleges eredmény

A Hamász radikális mozgalomnak hetvennégy, fő vetélytársának, az eddig kormányzó Fatahnak negyvenöt mandátum jutott a palesztin parlamenti választásnak a központi választási bizottság által közzétett végleges eredményei szerint.

MTI Világ

Izrael: ne ismerjék el a Hamász-vezette palesztin kormányt!

Az izraeli külügyminiszter pénteken felhívta a nemzetközi közösséget, hogy ne ismerjen el olyan palesztin kormányt, amely a Hamász vezetése alatt alakulna meg. A választások "nem mossák tisztára" a terrorista csoportokat - nyilatkozott a posztot ügyvezető jelleggel betöltő Cipi Livni.

Világ

Hamasz: máig nem ismert Arafat halálának oka

A Hamasz palesztin szervezet azt állítja: a nyilvánosság most sem tudja Jasszer Arafat volt elnök halálának igazi okát. A kijelentés az egyéves évforduló alkalmából hangzott el.

Megkezdték a Dunába lőtt zsidók felkutatását

Megkezdték a Dunába lőtt zsidók felkutatását

A hazai légi forgalmat is egyre jobban zavarják a drónok

A hazai légi forgalmat is egyre jobban zavarják a drónok

Szankciókat szeretne 67 szegedi professzor a Botkát támadó rektorhelyettes ellen

Szankciókat szeretne 67 szegedi professzor a Botkát támadó rektorhelyettes ellen

Hol húzódik a határ stressz és depresszió között?

Hol húzódik a határ stressz és depresszió között?

Ausztráliában bezzeg olvad az aszfalt az utakon

Ausztráliában bezzeg olvad az aszfalt az utakon

A szuperhősöket legyőzte az ego

A szuperhősöket legyőzte az ego