szerző:
MTI

Izrael felszabadítja azt az adóbevételt, amely jár a palesztinoknak, de amelyet a Hamász szélsőséges szervezet január végi választási győzelme miatt ideiglenesen befagyasztott.

Az erről vasárnapi ülésén döntést hozó izraeli kormány azonban hozzátette, hogy a szóban forgó rendszeres adóbevételt a továbbiakban valószínűleg nem utalják át. Izrael múlt vasárnap jelentette be, hogy február 1-jétől befagyasztja azokat az adó- és vámbevételekből származó összegeket, amelyeket minden hónap elején átutalnak a Palesztin Hatóságnak, mert attól tart, hogy a pénz, amely általában 40-50 millió dollár körül mozog havonta, terrorista elemek kezébe kerül. Ennek értelmében a szerdán esedékes átutalás, amely ezúttal csaknem elérte az 55 milliót, elmaradt.

Ahmed Korei leköszönő palesztin kormányfő csütörtökön közölte: a Palesztin Hatóság (PH) kapcsolatba lépett több arab országgal - köztük Szaúd-Arábiával -, hogy pótolják az izraeli intézkedés miatt kieső pénzeket, egyúttal a PH két héttel elhalasztja a közalkalmazottak januári bérének kifizetését.

Az Egyesült Államok közben kérte Izraelt, hogy legalább addig ne állítsa le a szóban forgó pénz átutalását, amíg a Hamász részvételével nem alakul meg az új palesztin kormány. 

"Továbbra is Abu Mázen (Mahmúd Abbász) a palesztin elnök, és az oslói megállapodások előírják az átutalást" - jelentette ki a vasárnapi kormányülés után újságíróknak Zeév Boim miniszter az izraeli-palesztin békemegállapodásokra utalva. Hozzátette azonban, hogy valószínűleg ez lesz az utolsó átutalás, hiszen a palesztin kormány bizonyára a Hamász vezetésével alakul meg, amely pedig nem akar változtatni Izrael létezési jogát tagadó politikáján.

Az adó- és vámbevételt Izrael szedi be a Palesztin Hatóság nevében. Ez a fő forrása a havonta mintegy 100 millió dolláros palesztin költségvetésnek, és mintegy 140 ezer közalkalmazott bérét fizetik belőle. Az adó- és vámbevételen kívül a PH évente körülbelül egymilliárd dollárt kap nemzetközi adományozóktól, főleg az Európai Uniótól és az Egyesült Államoktól. Az Egyesült Államok és az EU is közölte korábban, hogy a palesztinok elveszítik támogatásukat, ha a Hamász nem teszi le a fegyvert, és nem ismeri el a zsidó államot.

Egy Hamász-vezető szombaton közölte: megállapodtak Abbásszal abban, hogy február 16-ára hívják össze a parlament ülését, és még ebben a hónapban megalakulhat a kormány.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Világ

Izrael: ne ismerjék el a Hamász-vezette palesztin kormányt!

Az izraeli külügyminiszter pénteken felhívta a nemzetközi közösséget, hogy ne ismerjen el olyan palesztin kormányt, amely a Hamász vezetése alatt alakulna meg. A választások "nem mossák tisztára" a terrorista csoportokat - nyilatkozott a posztot ügyvezető jelleggel betöltő Cipi Livni.

MTI Világ

Izrael felfüggesztheti az adók havi átutalását a palesztinoknak

A Hamász sokkoló választási győzelme miatt Izrael várhatóan felfüggeszti a palesztinok nevében beszedett adók rendszeres havi átutalását a Palesztin Hatóságnak - jelezték kedden Jeruzsálemben, palesztin részről pedig élesen bírálták a pénzügyi válsággal fenyegető intézkedést.

Világ

Izrael befagyasztja a palesztin pénzek átutalását

Izrael úgy döntött, hogy befagyasztja a Palesztin Hatóságot megillető pénzalapok átutalását, attól tartva, hogy azok esetleg "terrorista elemek" kezére juthatnak - jelentette be hétfőn az ügyvezető izraeli miniszterelnök. Eközben az EU külügyminiszterei hasonló kérdésben egyeztettek.

Vélemény

Interjú Izrael ex-jegybankelnökével

A Hamász győzelme nyomán kialakult pénzügyi helyzetről a Kecskemétről elszármazott, 80 éves Moshe Zambart, az izraeli Nemzeti Bank nyugalmazott elnöke adott interjút a hvg.hu-nak.

Vélemény

Hamász, hová mész?

Nem biztos, hogy rontja a közel-keleti béke esélyeit a Hamász gázai győzelme. Az Izrael felszámolására létrejött szervezet ellenzékben elég erős volt ahhoz, hogy megakadályozza az izraeli-palesztin megegyezést. Kicsi ugyan az esélye, mégis, talán, mint kormányzó párt, jobb belátásra jut, és békét köt az ellenséggel. Erre van precedens: ezt tette 1993-ban a Jasszer Arafat vezette PFSZ is.

hvg.hu Világ

Államcsőd fenyegeti a Palesztin Hatóságot

Hacsak valami gyors beavatkozás nem történik, a palesztin kormány napok alatt fizetésképtelenné válik. Az Egyesült Államok a Hamásztól Izrael létét elismerő politikai nyilatkozatot vár, és Izrael – az anarchikus állapotokra hivatkozva - visszatartja a palesztinokat megillető havi 50 millió dolláros áfát és vámilletékeket. Izrael ezzel megnyitotta a pokol kapuit – fenyegetőzött a Hamász ciszjordániai szóvivője.

Ez volt a Dacia legszebb éve eddig

Ez volt a Dacia legszebb éve eddig

Zsaroló vagy a korrupt focibiznisz leleplezője? – Hazaengedte a magyar bíróság a Football Leaks hackerét

Zsaroló vagy a korrupt focibiznisz leleplezője? – Hazaengedte a magyar bíróság a Football Leaks hackerét

Ismét téliesebbre fordul az időjárás

Ismét téliesebbre fordul az időjárás

Ötven autóval tüntettek a túlóratörvény ellen Nagykanizsán

Ötven autóval tüntettek a túlóratörvény ellen Nagykanizsán

Beperelte az Esterházy család Magyarországot

Beperelte az Esterházy család Magyarországot

Marabu Féknyúz: Bocsánat!

Marabu Féknyúz: Bocsánat!