szerző:
MTI

A kínai kormány illetékese visszautasította az internet cenzúrázására vonatkozó külföldi bírálatokat, és azt is tagadta, hogy bárkit börtönbe zártak volna az internetre feltett ellenzéki állásfoglalásáért.

„Csak nagyon kevés külföldi honlapot zárunk el a kínai internetezők elől, olyanokat, amelyek terrorizmussal vagy pornográfiával kapcsolatosak” - idézte a China Daily angol nyelvű kínai lap Liu Csen-zsungot (Liu Zhenrong), a kínai kormány internetirodájának helyettes vezetőjét.

Liu azokra a bírálatokra reagált, amelyek szerint a kínai hatóságok politikai szempontok szerint megszűrik az interneten megjelenő tartalmakat, és a kínaiak számára hozzáférhetetlenné teszik a „nemkívánatos” honlapokat, portálokat.

A világháló ügyeiben második legfőbb állami illetékesnek számító Liu azt mondta, hogy „a kínai előírások teljes mértékben összhangban vannak a nemzetközi gyakorlattal”. Tagadta azt az állítást, amely szerint börtönbe zártak Kínában több személyt a világhálóra feltett ellenzéki politikai állásfoglalásaikért. „Senki sincs börtönben Kína területén azért, mert mondott valamit az interneten” - jelentette ki a kínai lapnak adott nyilatkozatában. Emberi jogi szervezetek szerint 49 kínai ellenzéki került börtönbe interneten közzétett anyagaiért.

A kínai cáfolat azon a napon jelent meg, amelyen az amerikai kongresszusban meghallgatják nagy internetszolgáltató cégek - a Cisco, a Google, a Yahoo és a Microsoft - képviselőit a kínai hatóságokkal folytatott együttműködésükről. Az amerikai közvéleményből felháborodást váltott ki, amikor lapjelentésekből arról értesült, hogy e cégek – kínai szolgáltatásaik során – segítenek a kínai hatóságoknak az internetes politikai tartalmak megszűrésében, sőt kiadják nekik ellenzékiek adatait.

Az Egyesült Államok után Kína a világ második legnagyobb internet-piaca. Jelenleg 110 millió felhasználót tartanak nyilván a kelet-ázsiai országban, de ez a szám napi átlagban húszezerrel nő.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
automenedzser.hu Autó

15 év múlva az autónk is kínai lesz

A Jiangling Landwind kínai terepjáró töréstesztjének gyalázatos eredménye megrengette a világsajtót. A ma még gyatra minőségű autók azonban pár éven belül komoly versenytársai lesznek az európai, az amerikai és az ázsiai autógyártóknak. A legmerészebb elképzelések szerint 2020-ra Kína a világ vezető autógyártójává válik. Hamarosan az autónkon is ez áll majd: Made in China.

hvg.hu Világ

Hogyan változtatja meg életünket Kína?

A világon minden második eladott fényképezőgép, minden harmadik klímaberendezés és minden negyedik televíziókészülék Kínából származik. Az ország gazdasági felemelkedésének következményei közvetlenül érezhetőek lesznek életünkben. És ez még csak a kezdet: a népköztársaság útban van a világhatalom felé, először gazdaságilag, majd utána politikailag és katonailag.

MTI Világ

Kína hamisnak nevezte a Human Rights vádjait

Éves jelentésében a New York-i székhelyű szervezet Kínával foglalkozó fejezetében egyebek közt az egyházi és szakszervezeti tevékenység elfojtásával, az etnikai kisebbségek elnyomásával vádolta az ázsiai országot. Az Európai Bizottság is visszautasította az uniót ért bírálatokat.

MTI Világ

Kína már a hatodik legnagyobb gazdaság a világon

A kínai gazdaság tavaly az utolsó negyedévben 9,9 százalékkal bővült az egy évvel korábbihoz képest, és ezzel a tavalyi évi átlagos GDP-növekedés is 9,9 százalékos lett változatlan áron – abszolút értékben a bruttó hazai termék 18,232 billió jüant (2,261 billió dollár) ért el – közölték a kínai statisztikai hivatalban szerdán, kissé fölfelé igazítva a január elsején közölt, 9,8 százalékos éves becslést.

Több mint 200 fogorvosi praxis tartósan betöltetlen

Több mint 200 fogorvosi praxis tartósan betöltetlen

Hétfőig kell dönteniük a Honvédkórház dolgozóinak, vállalják-e a honvédelmi státuszt

Hétfőig kell dönteniük a Honvédkórház dolgozóinak, vállalják-e a honvédelmi státuszt

Kiengedték a kórházból Niki Laudát

Kiengedték a kórházból Niki Laudát

Mérnökökből és fizikai dolgozókból van a legnagyobb hiány

Mérnökökből és fizikai dolgozókból van a legnagyobb hiány

Kerékbilincs helyett, szinte teljesen átállt az autók elszállítására a főváros

Kerékbilincs helyett, szinte teljesen átállt az autók elszállítására a főváros

Budapesten is gyertyát gyújtottak a meggyilkolt lengyel politikus emlékére – fotók

Budapesten is gyertyát gyújtottak a meggyilkolt lengyel politikus emlékére – fotók