szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Hamász bejelentette szombaton, hogy megalakította az új palesztin kormányt, amelyben nem vesz részt egyetlen más palesztin csoport sem.

A szélsőséges iszlám mozgalom illetékesei bejelentették, hogy Iszmáil Haníje kijelölt miniszterelnök vasárnap terjeszti a kormánylistát Mahmúd Abbász elnök elé. A miniszterek nevét hivatalosan csak a találkozó után hozzák nyilvánosságra.

A január 25-i parlamenti választásokon győztes radikális palesztin szervezet megtartja magának a kulcsfontosságú tárcákat, köztük a külügy-és a belügyminisztériumot, és szakembereket állít az alacsonyabb rangú tisztségekre.

Abbász várhatóan jóváhagyja a kabinet összetételét annak ellenére, hogy korábban arra figyelmeztette a Hamászt, palesztin érdekeket sérthet, ha nem követ mérsékeltebb irányvonalat – közölte szombaton a palesztin elnök szóvivője.

A három nagy parlamenti tömörülés – a Fatah, a Népi Front Palesztina Felszabadításáért és a Független Palesztina csoportja – csütörtökön és pénteken tudatta, hogy nem csatlakozik a Hamász által megalakítandó kormányhoz.

Abu Zuhri, a Hamász szóvivője sajnálatának adott hangot a döntés miatt, mert - mint hangoztatta - a palesztin népnek minden fél összefogására lenne szüksége. A szóvivő jelezte, hogy miután nem alakul koalíciós kormány, a Hamász más területeken, például a parlamentben törekszik majd együttműködésre a többi palesztin erővel.

Hamász-források szerint a külügyminiszter Mahmúd az-Zahar, a Hamász egyik gázai vezetője lesz, akit Izrael hajdan megpróbált megölni. A Hamász egy másik vezető személyiségét, Szaíd Szajjámot a három biztonsági szolgálatot felügyelő belügyminiszterré nevezik ki. Pénzügyminiszterré az 50 éves Omar Abdel-Razik egyetemi tanárt jelölik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

A Hamászt kérték fel kormányalakításra

Mahmúd Abbász palesztin elnök kedden kora este hivatalosan felkérte Iszmáil Haníjét, a választásokon győztes Hamász mozgalom egyik vezetőjét az új palesztin kormány megalakítására - közölték hivatalos forrásból.

MTI Világ

A Hamász kész a tűzszünet meghosszabbítására

A palesztin parlamenti választásokon győztes Hamász kész meghosszabbítani az Izrael és a Palesztin Hatóság által megkötött tűzszünetet, de nem adja fel hosszú távú célkitűzéseit - vélekedett hétfőn egy magas rangú izraeli tanácsadó.

MTI Világ

A Hamász csak kivonulás után tárgyalna Izraellel

A Hamász csak a megszállt palesztin területekről való kivonulás és a palesztinok jogainak elismerése után dönt arról, tárgyal-e Izraellel - jelentette ki Háled Mesaal, a szélsőséges iszlám mozgalom politikai vezetője. Eközben az izraeli Likud párt egyik képviselője azt javasolja, helyezzék blokád alá a palesztin szervezet parlamenti képviselőit.

Világ

Hamász-várás Moszkvában

"A hidak felégetése ugyan a legkönnyebb megoldás, ám biztos vagyok abban, hogy ez a politika nem túl ígéretes" -...

MTI Világ

A Hamász koalíciót akar a Fatahhal

A kijelölt palesztin miniszterelnök szerint a Jasszer Arafat Által alapított Fatah mozgalommal sok a közös vonás, ezért törekszenek koalíció kialakítására.

MTI Világ

A Hamászt kérte fel kormányalakításra a palesztin elnök

A parlamenti választásokon győztes radikális Hamászt kérte fel kormányalakításra Mahmúd Abbász palesztin elnök az új palesztin törvényhozás alakuló ülésén, amely Korán-idézetek felolvasásával és a képviselők eskütételével vette kezdetét szombaton délelőtt a ciszjordániai Rámalláhban.

hvg.hu Világ

Izraeli kémfőnök a Hamászról

Juval Diskon, a Sin Bet, az izraeli belső kémelhárítás főnöke aggodalmának adott hangot, hogy a Hamász vezette palesztin állam terrorista fészek lesz, fegyveres csoportok gyűjtőhelye, és hosszú távon létében fogja fenyegetni Izraelt. A hvg.hu kommentárja.

Visszavitték Fülöp herceget a londoni magánkórházba

Visszavitték Fülöp herceget a londoni magánkórházba

Szijjártó a Fidesz kilépéséről: Manfred Weber szégyellje magát!

Szijjártó a Fidesz kilépéséről: Manfred Weber szégyellje magát!

Itthon is beárazták a gázolajról benzinre váltott új Audi SQ7-et

Itthon is beárazták a gázolajról benzinre váltott új Audi SQ7-et