szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Európai Unió ideiglenesen leállította a segélyek kifizetését a Hamász radikális mozgalom irányítása alatt álló palesztin kormánynak, mert az nem hajlandó elítélni az erőszakot és elismerni Izrael államot.

"Pillanatnyilag nincs semmiféle kifizetés a PalesztinHatóságnak, vagy a Palesztin Hatóság közvetítésével" - mondta pénteken Brüsszelben az EU-bizottság külügyi biztosának szóvivője.
 
Egyúttal azt is hozzátette: egyelőre csak ideiglenes intézkedésről van szó. Az unió arra vár, hogy megtudja, miként határoznak az ügyben az EU-tagállamok külügyminiszterei, akik hétfőn Luxemburgban tartják majd szokásos, havi tanácskozásukat. 

Az EU-bizottság évente mintegy 250 millió euró segélyt folyósít a palesztinoknak, s ennek az összegnek majdnem a fele a Palesztin Hatóságon keresztül jut el az érintettekhez. Emellett természetesen az egyes tagállamok is adnak segélyeket (ennek összege további mintegy 250 millió euró). Egy francia diplomata pénteki véleménye szerint valószínűleg ezt is fel fogják függeszteni, mert - mint mondta - "az EU-nak következetesnek kell lennie".

Az 500 millió eurós éves segéllyel egyébként az Európai Unió számít a palesztinok legnagyobb pénzügyi támogatójának. Az Európai Unió már a Hamász januári választási győzelme után a segélyek felfüggesztésével fenyegetőzött arra az esetre, ha a palesztin radikális mozgalom nem ismeri el Izraelt, nem mond le az erőszakról, és nem tesz ígéretet a már megkötött palesztin-izraeli megállapodások tiszteletben tartására. Időközben megalakult a
palesztin kormány a Hamász vezetésével. Számos EU-tagállam szerint most már nem lehet elkerülni a döntéshozatalt, máskülönben úgy tűnik
majd, hogy az EU feladja alapelveit.
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Washington eltiltotta diplomatáit a Hamász-kormánytól

Az Egyesült Államok megtiltotta diplomatáinak és vállalkozóinak, hogy kapcsolatba lépjenek a Hamász iszlámista mozgalom vezette, új palesztin kormánnyal, amelynek huszonnégy tagja szerdán tette le a hivatali esküt Mahmúd Abbász palesztin elnök előtt.

Egyben leszállt a kínai holdszonda, nemsokára elkezdi gyűjteni a Hold köveit

Egyben leszállt a kínai holdszonda, nemsokára elkezdi gyűjteni a Hold köveit

Koronavírus: Meghalt 154 beteg, és 3951 új fertőzöttet találtak

Koronavírus: Meghalt 154 beteg, és 3951 új fertőzöttet találtak

Hogyan csinálhatott az Apple olyan chipet, amellyel kenterbe veri az Intel processzorait?

Hogyan csinálhatott az Apple olyan chipet, amellyel kenterbe veri az Intel processzorait?