szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Elképzelhetőnek tartja a két állam - egy palesztin és egy zsidó - koncepcióját a Hamász, és az erről szóló javaslatot a palesztin elnök elé tárja.

Iszmáil Haníje miniszterelnök még a nap folyamán találkozik Mahmúd Abbász elnökkel, és benyújtja neki az elképzelést - szivárogtatta ki a kormányra került radikális mozgalom egyik illetékese.

A Hamászra erős nemzetközi nyomás nehezedik annak érdekében, hogy ismerje el Izraelt, s a "két állam" koncepció ezt magába foglalja. A mozgalom cserében azt kéri az elnöktől, hogy "tartsa tiszteletben alkotmányos jogait". Abbász ugyanis lépéseket tett, hogy korlátozza a Hamász hatalmát a biztonságpolitikai kérdésekben.

Mahmúd Zahar külügyminiszter szerint a kormány Izraellel és a közel-keleti békefolyamat garantálóival, az úgynevezett kvartettel is meg akarja vitatni a témát. Beszéljünk arról, hogy mit jelent a két államot magába foglaló megoldás - mondta a londoni The Timesnak.

Az izraeli külügyminisztérium szóvivője szócséplésnek minősítette a felvetést, és emlékeztetett arra, hogy nem tárgyalnak a Hamász vezette palesztin kormánnyal, amíg le nem mond az erőszakról, el nem ismeri Izraelt és el nem fogadja a béke érdekében kötött eddigi megállapodásokat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Abbász szükség esetén kész leváltani a Hamász-kormányt

Mahmúd Abbász palesztin elnök kész leváltani az egyelőre megalakulás előtt álló Hamász-kormányt, ha a kabinet esetleges szélsőséges Izrael-ellenes politikájával ártana a palesztin érdekeknek - közölte szombaton az elnök közeli munkatársa.

MTI Világ

A Hamász 170 millót kér havonta az arab országoktól

A Hamász politikai szárnyának vezetője Kuvaitban havi 170 millió dollár támogatást kért az arab államok közösségétől a Palesztin Hatóság számára. Háled Mesaal szerint a palesztin igazgatásnak csak a bérköltsége havi 115 millió dollárra rúg.

Világ

Kész Hamász-kormány

Jó egy héttel az izraeli választás előtt összeállt a Hamász kormánya, amelyet azonban a palesztin iszlamista szervezet...

MTI Világ

Washington eltiltotta diplomatáit a Hamász-kormánytól

Az Egyesült Államok megtiltotta diplomatáinak és vállalkozóinak, hogy kapcsolatba lépjenek a Hamász iszlámista mozgalom vezette, új palesztin kormánnyal, amelynek huszonnégy tagja szerdán tette le a hivatali esküt Mahmúd Abbász palesztin elnök előtt.

MTI Világ

Hajlandó tárgyalni a Hamász-kormány

Kész tárgyalni a közvetítő nagyhatalmakkal egy "igazságos" közel-keleti béke érdekében a Hamász mozgalom alkotta palesztin kormány, de a gazdasági nyomásgyakorlás ellenére sem fog enyhíteni programján - jelentette ki Iszmáil Haníje kijelölt miniszterelnök hétfőn a rámalláhi parlament rendkívüli ülésén.

MTI Világ

Bizalmat szavaztak a Hamász-kormánynak

Elsöprő többséggel bizalmat szavazott a palesztin parlament kedden a Hamász iszlámista mozgalom által megalakított kormánynak. Ezzel elhárult az utolsó formai akadály is az új kormány beiktatása elől.

Hét nap

A HAMÁSZ ÉS IZRAEL

A közel-keleti "igazságos béke" elérésére hétfőn tárgyalásokat javasolt a konfliktusban közvetítő úgynevezett...

Elfogták a férfit, aki rágyújtotta a lakást három emberre a XV. kerületben

Elfogták a férfit, aki rágyújtotta a lakást három emberre a XV. kerületben

Hatékony harc a felfázás ellen: gyógynövények!

Hatékony harc a felfázás ellen: gyógynövények!

Visszahívott a Nébih egy csokit, mert tejet tartalmaz

Visszahívott a Nébih egy csokit, mert tejet tartalmaz