szerző:
MTI

Van egy magyar sérültje az egyiptomi Dahabban elkövetett robbantásos merényleteknek. Az illető állapota súlyos, kórházban ápolják. A terrorcselekményeknek huszonhárom halottja és több mint hatvan sebesültje van.

© AP
A korábbi értesülésekkel ellentétben, amelyek szerint egyetlen magyar áldozata sem volt az Akabai-öbölben fekvő üdülőhelyen hétfő este elkövetett támadásoknak, az egyiptomi hatóságok friss közlése szerint egy magyar férfi súlyosan megsérült a hármas robbantásban. A sarm-es-sejki kórházba szállították, de miután ez az intézmény nem alkalmas szakszerű ellátására, hamarosan repülőgéppel átszállítják egy kairói katonai vagy a fővárosi francia kórházba, ahol a hétfő esti merényletnek már több más sérültjét is ápolják. A nagykövet tájékoztatása szerint a hatóságok hamarosan hivatalos listát közölnek a merényletek áldozatairól.

A robbantásos merényleteknek huszonhárom halottja halottja és több mint hatvan sebesültje van. A hivatalos adatok szerint a halálos áldozatok többsége, szám szerint húsz egyiptomi, míg a további három egy svájci, egy orosz és egy német turista, ez utóbbi gyermek. A hatvankét sebesült többsége ugyancsak egyiptomi, húsz ugyanakkor külföldi, mégpedig dán, brit, olasz, német, francia, amerikai, dél-koreai, libanoni, palesztin, izraeli és ausztrál állampolgárok.

Nem az első merénylet a térségben

© AP
A dahabi bazárban végrehajtott robbanások sokkal kisebb hatóerejűek voltak, mint a tavaly júliusban Sarm es-Sejkben elkövetett robbantások. Erre enged következtetni az a körülmény is, hogy a szerkezetek 5-6 méternyi távolságban robbantak a környező házaktól, de még azok ablakai sem törtek be a detonáció nyomán. Szemtanúk elmondása szerint a robbantásokat a város bazár-negyedében hajtották végre helyi idő szerint este 7 óra 15 perckor. Az egyiptomi hatóságok szerint mindhárom esetben öngyilkos merénylet történt.

Egyiptomban jelenleg tartják az ötnapos kopt húsvétot, a turistaszezon is a csúcspontjára hágott, a szállodák gyakorlatilag tele vannak európai, izraeli és helyi turistákkal.

Az elmúlt másfél évben több súlyos merényletet hajtottak végre a Sínai-félszigeten, Tabában, Rasz Sitanban és Sarm-es-Sejkben. Dahab éppen Taba és Sarm-es-Sejk között fekszik.

Az első reakciók

Egyelőre egyetlen szervezet sem vállalta a felelősséget a hétfő esti merényletek elkövetéséért. A hatóságok ugyanakkor arra gyanakszanak, hogy akárcsak a korábbi merényleteket, a mostaniakat is egy szélsőséges iszlám aktivistákból álló, Sínai-félszigeti csoport követhette el.

Nem sokkal a robbantások után közzétett nyilatkozatában Hoszni Mubarak államfő szörnyű terrorcselekményekről beszélt, s hangsúlyozta annak szükségességét, hogy a hatóságok lecsapjanak a felelősökre. Elítélte a merényleteket Ehud Olmert ügyvezető izraeli miniszterelnök és Mahmúd Abbász palesztin elnök is. Megdöbbenésének adott hangot a merényletek miatt George Bush amerikai elnök is, aki kiemelte annak szükségességét is, hogy fokozzák a terrorizmus elleni harcot.

Turistákat érintő terrortámadások a világban (Oldaltörés)

2002. október 12., INDONÉZIA: Bali szigetén a turistaparadicsom legjelentősebb üdülőhelyének számító Kuta város központjában két pokolgép robbant egy időben. A detonáció húsz épületet romba döntött, a halálos áldozatok száma 202 volt, s több mint háromszázan megsebesültek. A halottak háromnegyede külföldi turista volt, köztük 88 ausztrál.

2002. november 28., KENYA: Mombasa kikötővárosban öngyilkos merénylők robbantottak a részben izraeli tulajdonban lévő és izraeli turisták által sűrűn látogatott Paradise Hotelben. A merényletben 16 ember életét vesztette.

2003. május 16., MAROKKÓ: Casablancában 12 öngyilkos merénylő pokolgépes merényletsorozatot hajtott végre. A terrorakciók 42 halálos áldozatot - köztük két spanyol, három francia és egy olasz turista életét-, valamint csaknem 100 sebesültet követeltek.

2003. augusztus 5., INDONÉZIA: Jakartában öngyilkos merényletet követtek el a 33 emeletes Marriott luxushotel ellen. A merényletnek amerikai adatok szerint 17 halálos áldozata, köztük három külföldi (egy-egy amerikai, ausztrál és malajziai) és 152 sebesültje, indonéz adatok szerint 12 halottja volt, köztük egy holland bankár.

2004. október 7., EGYIPTOM: Robbantásos merénylet-sorozatot követtek el izraeli turistákkal zsúfolt üdülőhelyeken: Tábában, a Hilton szállodában, és  Tábától délre, a Nuveiba város közelében lévő Rasz as-Sajtán terület két üdülőtelepén. A merényleteknek 34 halálos áldozata - főként izraeli állampolgár - és száznál több sebesültje volt.

2005. július 23., EGYIPTOM: Három egymást követő robbantás történt Sarm-es-Sejk üdülőhelyen és a tőle 6 km-re fekvő Naama-völgyben. Öngyilkos merénylők a levegőbe repítettek két robbanószerrel megrakott gépkocsit, a harmadik helyszínen feltehetően egy bőröndbomba robbant. A halottak száma közel 90 - köztük 10 külföldi -, a sebesültek száma mintegy 200 volt.

2005. október 1., INDONÉZIA: Bali szigetén, Jimbaran Beach és Kuta Beach települések két éttermében öngyilkos merénylet követtek el. Az akciók 22 halálos áldozatot és 104 sebesültet követelt, köztük sok volt a külföldi turista.

2005. november 9., JORDÁNIA: Öngyilkos merényleteket követtek el a jordán főváros három szállodájában. Az 57 halottal és 95 sebesülttel járó robbantások célpontjai, a Radisson SAS, a Hyatt és a Days Inn szállodák voltak. Az áldozatok között 13 külföldi volt.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A MOL Vidi nyerte a labdarúgó Magyar Kupát

A MOL Vidi nyerte a labdarúgó Magyar Kupát

EP-választás: háromra 30 százalék fölé nőtt a részvétel

EP-választás: háromra 30 százalék fölé nőtt a részvétel

Számlája van az Államkincstárnál? Ha nem végzi el az adategyeztetést, azt is zárolhatják

Számlája van az Államkincstárnál? Ha nem végzi el az adategyeztetést, azt is zárolhatják

Lépett a jegybank, irreálisan magas hozamot ígért egy cég

Lépett a jegybank, irreálisan magas hozamot ígért egy cég

Szél Bernadett és Hadházy Ákos személyesen gratulált a momentumosoknak

Szél Bernadett és Hadházy Ákos személyesen gratulált a momentumosoknak

Jogsértő volt az érdi polgármester, amikor fejléces papíron kampányolt a Fidesz mellett

Jogsértő volt az érdi polgármester, amikor fejléces papíron kampányolt a Fidesz mellett