szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Van egy magyar sérültje az egyiptomi Dahabban elkövetett robbantásos merényleteknek. Az illető állapota súlyos, kórházban ápolják. A terrorcselekményeknek huszonhárom halottja és több mint hatvan sebesültje van.

© AP
A korábbi értesülésekkel ellentétben, amelyek szerint egyetlen magyar áldozata sem volt az Akabai-öbölben fekvő üdülőhelyen hétfő este elkövetett támadásoknak, az egyiptomi hatóságok friss közlése szerint egy magyar férfi súlyosan megsérült a hármas robbantásban. A sarm-es-sejki kórházba szállították, de miután ez az intézmény nem alkalmas szakszerű ellátására, hamarosan repülőgéppel átszállítják egy kairói katonai vagy a fővárosi francia kórházba, ahol a hétfő esti merényletnek már több más sérültjét is ápolják. A nagykövet tájékoztatása szerint a hatóságok hamarosan hivatalos listát közölnek a merényletek áldozatairól.

A robbantásos merényleteknek huszonhárom halottja halottja és több mint hatvan sebesültje van. A hivatalos adatok szerint a halálos áldozatok többsége, szám szerint húsz egyiptomi, míg a további három egy svájci, egy orosz és egy német turista, ez utóbbi gyermek. A hatvankét sebesült többsége ugyancsak egyiptomi, húsz ugyanakkor külföldi, mégpedig dán, brit, olasz, német, francia, amerikai, dél-koreai, libanoni, palesztin, izraeli és ausztrál állampolgárok.

Nem az első merénylet a térségben

© AP
A dahabi bazárban végrehajtott robbanások sokkal kisebb hatóerejűek voltak, mint a tavaly júliusban Sarm es-Sejkben elkövetett robbantások. Erre enged következtetni az a körülmény is, hogy a szerkezetek 5-6 méternyi távolságban robbantak a környező házaktól, de még azok ablakai sem törtek be a detonáció nyomán. Szemtanúk elmondása szerint a robbantásokat a város bazár-negyedében hajtották végre helyi idő szerint este 7 óra 15 perckor. Az egyiptomi hatóságok szerint mindhárom esetben öngyilkos merénylet történt.

Egyiptomban jelenleg tartják az ötnapos kopt húsvétot, a turistaszezon is a csúcspontjára hágott, a szállodák gyakorlatilag tele vannak európai, izraeli és helyi turistákkal.

Az elmúlt másfél évben több súlyos merényletet hajtottak végre a Sínai-félszigeten, Tabában, Rasz Sitanban és Sarm-es-Sejkben. Dahab éppen Taba és Sarm-es-Sejk között fekszik.

Az első reakciók

Egyelőre egyetlen szervezet sem vállalta a felelősséget a hétfő esti merényletek elkövetéséért. A hatóságok ugyanakkor arra gyanakszanak, hogy akárcsak a korábbi merényleteket, a mostaniakat is egy szélsőséges iszlám aktivistákból álló, Sínai-félszigeti csoport követhette el.

Nem sokkal a robbantások után közzétett nyilatkozatában Hoszni Mubarak államfő szörnyű terrorcselekményekről beszélt, s hangsúlyozta annak szükségességét, hogy a hatóságok lecsapjanak a felelősökre. Elítélte a merényleteket Ehud Olmert ügyvezető izraeli miniszterelnök és Mahmúd Abbász palesztin elnök is. Megdöbbenésének adott hangot a merényletek miatt George Bush amerikai elnök is, aki kiemelte annak szükségességét is, hogy fokozzák a terrorizmus elleni harcot.

Turistákat érintő terrortámadások a világban (Oldaltörés)

2002. október 12., INDONÉZIA: Bali szigetén a turistaparadicsom legjelentősebb üdülőhelyének számító Kuta város központjában két pokolgép robbant egy időben. A detonáció húsz épületet romba döntött, a halálos áldozatok száma 202 volt, s több mint háromszázan megsebesültek. A halottak háromnegyede külföldi turista volt, köztük 88 ausztrál.

2002. november 28., KENYA: Mombasa kikötővárosban öngyilkos merénylők robbantottak a részben izraeli tulajdonban lévő és izraeli turisták által sűrűn látogatott Paradise Hotelben. A merényletben 16 ember életét vesztette.

2003. május 16., MAROKKÓ: Casablancában 12 öngyilkos merénylő pokolgépes merényletsorozatot hajtott végre. A terrorakciók 42 halálos áldozatot - köztük két spanyol, három francia és egy olasz turista életét-, valamint csaknem 100 sebesültet követeltek.

2003. augusztus 5., INDONÉZIA: Jakartában öngyilkos merényletet követtek el a 33 emeletes Marriott luxushotel ellen. A merényletnek amerikai adatok szerint 17 halálos áldozata, köztük három külföldi (egy-egy amerikai, ausztrál és malajziai) és 152 sebesültje, indonéz adatok szerint 12 halottja volt, köztük egy holland bankár.

2004. október 7., EGYIPTOM: Robbantásos merénylet-sorozatot követtek el izraeli turistákkal zsúfolt üdülőhelyeken: Tábában, a Hilton szállodában, és  Tábától délre, a Nuveiba város közelében lévő Rasz as-Sajtán terület két üdülőtelepén. A merényleteknek 34 halálos áldozata - főként izraeli állampolgár - és száznál több sebesültje volt.

2005. július 23., EGYIPTOM: Három egymást követő robbantás történt Sarm-es-Sejk üdülőhelyen és a tőle 6 km-re fekvő Naama-völgyben. Öngyilkos merénylők a levegőbe repítettek két robbanószerrel megrakott gépkocsit, a harmadik helyszínen feltehetően egy bőröndbomba robbant. A halottak száma közel 90 - köztük 10 külföldi -, a sebesültek száma mintegy 200 volt.

2005. október 1., INDONÉZIA: Bali szigetén, Jimbaran Beach és Kuta Beach települések két éttermében öngyilkos merénylet követtek el. Az akciók 22 halálos áldozatot és 104 sebesültet követelt, köztük sok volt a külföldi turista.

2005. november 9., JORDÁNIA: Öngyilkos merényleteket követtek el a jordán főváros három szállodájában. Az 57 halottal és 95 sebesülttel járó robbantások célpontjai, a Radisson SAS, a Hyatt és a Days Inn szállodák voltak. Az áldozatok között 13 külföldi volt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!