szerző:
MTI

A libanoni hadsereg kijelölt egységei csütörtök hajnalban megkezdték felvonulásukat a Lítáni folyó térségébe, majd közép-európai idő szerint reggel 6 óra után átkeltek a folyón, hogy 38 év után újra átvegyék az ellenőrzést a korábban a palesztinok, majd Izrael, végül a Hezbollah síita szervezet uralta Dél-Libanon fölött.

A katonák harckocsikon és páncélozott csapatszállító járműveken indultak el kijelölt körzeteikbe. Az egyik egység a kasmíjei hídon, egy másik a hardali hídon, Mardzsajúntól délnyugatra, a harmadik pedig Szúr (Türosz) városából Bint-Dzsbeil felé indulva közelíti meg rendeltetési helyét.

Nem baj, ha muszlim

Izraelnek nincs ellenére, ha a Dél-Libanonba érkező békefenntartó erők soraiban muzulmán országok katonái is részt vennének - jelentette ki Cipi Livni izraeli külügyminiszter. 
A világszervezet tervei szerint összesen 15 ezer kéksapkást küld a dél-libanoni térségbe, hogy elejét vegyék az izraeli hadsereg és a Hezbollah síita szervezet közötti ellenséges-kedések kiújulásának.  Livni szerint az ENSZ-erő Muzulmán vallású országok közül eddig Malajzia és Indonézia jelezte, hogy kész a libanoni ENSZ-csapatokba katonákat küldeni, noha egyikük sem tart fenn diplomáciai kapcsolatokat Izraellel. Mellettük Törökország is ajánlkozott arra, hogy   békefenntartók rendelkezésére katonákat bocsát.

A libanoni csapatok szerdán hevenyészve emelt ideiglenes hidakon keltek át, mert a 33-napos háborúban az izraeliek lerombolták az összes térségbeli hidat és összekötő utat. A csapattelepítés felgyorsítása végett a katonák egy részét tengeri úton szállítják északról Szúrba.

Összesen 15 ezer libanoni katona épít majd ki harcálláspontokat a folyó déli partvidékén, hogy igyekezzenek elejét venni az izraeli hadsereg és a Hezbollah síita szervezet közötti ellenségeskedések kiújulásának. Szemtanúk szerint az izraeli határtól 7 kilométerre fekvő, stratégiai fontosságú Mardzsajúnba - amelyet a behatoló izraeli csapatok a múlt héten rövid időre elfoglaltak - csütörtök reggel már meg is érkeztek az első reguláris egységek, amelyeket a keresztény többségű helyi lakosság kitörő örömmel üdvözölt.

Előzőleg, szerda este az izraeli hadsereg átadta a libanoni ENSZ-erőknek (UNIFIL) az általa Dél-Libanonban megszállt övezetek felének ellenőrzését. Mint az izraeli hadsereg szóvivője csütörtökön közölte, az UNIFIL a Dél-Libanonba vezényelt libanoni egységek felügyeletébe adja tovább a későbbiekben e területeket.

Az izraeli kivonulás menetére vonatkozó kérdésre válaszolva a szóvivő hangsúlyozta: "Olyan folyamatról van szó, amelyet szakaszosan hajtunk végre. Elvileg az egész csapatmozgás néhány napot vesz igénybe, de minden attól függ, hogy az UNIFIL és a libanoni hadsereg mennyire lesz képes átvenni egész Dél-Libanon ellenőrzését." Az átadás egyes források szerint várhatóan négy napig tart.

Libanoni katonák
© AP
Az izraeli határ és a Lítáni folyó között fekvő területet az 1970-es években palesztin gerillák tartották ellenőrzésük alatt, az izraeli megszállók 2000-es kivonulása után pedig a Hezbollah síita fegyveres szervezet vette át ott az ellenőrzést.

A bejrúti kormány szerdán hagyta jóvá a haderő Dél-Libanonba vezénylésének tervét. A terv az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1701-es számú tűzszüneti határozatával összhangban született, amely rendelkezett arról is, hogy a libanoni hadsereg és az ENSZ békefenntartó erői vegyék birtokba a közel-keleti arab ország déli részét egészen a "kék vonalig", vagyis a libanoni-izraeli határig. A későbbiekben csatlakozik a libanoni erőkhöz az ENSZ ugyancsak mintegy 15 ezer fős békefenntartó kontingense. Várhatóan a világszervezet első kéksapkás egységei mintegy tíz napon belül érkeznek meg a térségbe.

A libanoni kormány utasította a hadsereget, hogy tartsa tiszteletben a kék vonalat és azokat a törvényeket, amelyek nem a hadsereg birtokában lévő fegyverekre vonatkoznak. E jogszabályok nem kötelezik a Hezbollahot fegyverei beszolgáltatására, csak kitiltják e fegyvereket a közterületekről. A bejrúti kormány egyértelműen értésre adta, hogy nem tekinti feladatának a Hezbollah lefegyverzését, és nem fog konfliktusba keveredni emiatt a "Hezbollah-beli testvérekkel", akik oly kemény ellenállást tanúsítottak az izraeli invázió idején.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

A Hezbollah valószínűleg elrejti fegyvereit

Haszan Naszrallah, a Hezbollah vezetője elutasította szervezete lefegyverzését, ezért félő, hogy a libanoni síita mozgalom fegyvereit elrejtik a Lítáni folyótól délre, s Libanonban egy napon minden kezdődik elölről - vélekednek elemzők.

Radar360: Orbánt kitennék, Greta aggódik, Trump optimista

Radar360: Orbánt kitennék, Greta aggódik, Trump optimista

Melyik szenvedélyt válasszuk az alkohol helyett?

Melyik szenvedélyt válasszuk az alkohol helyett?

Schobert Norbert és a nők

Schobert Norbert és a nők

Felvette az ajtócsengő kamerája, hogyan temeti be a házat a 24 órás hóvihar

Felvette az ajtócsengő kamerája, hogyan temeti be a házat a 24 órás hóvihar

Futurisztikus hidrogénes légi jármű készül Magyarországon

Futurisztikus hidrogénes légi jármű készül Magyarországon

Újabb alagutat találtak a déli határon

Újabb alagutat találtak a déli határon