szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A róla készült dokumentumfilmben civil szakértők szerint nem egészen mondott igazat családja energiaszámláiról.

Al Gore nemrég még diadalmenetben hordozta körbe a róla készült dokumentumfilmért kapott Oscar-díjat, de egy aprócska civil szervezet úgy érezte, érdemes megkapargatni a szobor aranyát és utánanézett a Gore család energiafogyasztásának. Jelentésük szerint a volt alelnök otthon nem egészen az a környezetvédő energiatakarékos hős, mint azt a film sugallja, így végül ez lehet számára a legkényelmetlenebb igazság.

Al Gore
A nagy ünneplést ellensúlyozandó a Tennessee Centre for Policy Research utánanézett, vajon mennyi energiát használ el a Gore család nyilván nem kis méretű, a divatos és drága nashville-i Belle Beade körzetben fekvő ingatlanának fűtésére és valószínűleg nyáron a hűtésére. A számok meglehetősen ijesztőek. Al Gore, a felesége és gyerekeik minden egyes hónapban több elektromos áramot használnak el, mint az átlag amerikai család egy év alatt, legalábbis a Nashville-i elektromos szolgáltató szerint.

Egy átlagos amerikai háztartás évente 10.656 kilowatt áramot használ fel az Energiaügyi Minisztérium adatai alapján, ezzel szemben 2006-ban Al Gore közel 221.000 kilowattért fizetett. A csúcs a tavaly augusztus volt, bizonyára igen meleg lehetett azon a környéken, amikor is Gore-ék 22.619 kilowattot fogyasztottak, így harminc nap alatt elhasználták egy átlag amerikai éves fogyasztásának kétszeresét - na ja, nagy ház, nagy légkondi, a havi elektromos számlájuk átlagban 250.000 forint körül mozog. Csak hogy a hír még érdekesebb legyen, A kényelmetlen igazság nevű harcosan környezetvédő, immáron Oscar-díjas dokumentumfilm bemutatása óta a Gore háztartás áramfogyasztása tovább növekedett.

És akkor ez még csak az elektromosság volt, használnak ám Gore-ék gázt is, havonta mintegy 185.000 forintos értékben. Összesen, áramra, gázra a 2006-os év folyamán 30.000 dollárt, azaz több, mint 5,5 millió forintot fizettek ki, ennyi tehát a rezsijük.

Al Gore háza
A jelentést hétfő este nyilvánosságra hozó civil szervezet elnöke, Drew Johnson véleményére hirtelen igen sokan lettek kíváncsiak. "Nem ellenzem, ha valaki 30.000 dollárt költ a sokmilliós házának fűtésére és világítására. Csak azzal van problémám, ha ugyanez az ember akarja megmondani nekünk, milyen villanykörtét vegyünk és hogy energiatakarékos hűtőt vásároljunk. Ezt hívják álszentségnek és büszke vagyok rá, hogy kiderítettük" - nyilatkozta a birt The Guardian new yorki tudósítójának.

A rossz hír mindig gyorsan száll, nem meglepő, hogy az információ pillanatok alatt elterjedt az interneten, hírportálok, magazinok, bloggerek pártállástól függetlenül írtak róla, de pártállástól függően másképp interpretálták. A demokrata oldali média szerint a hír puszta lejárató kampány és bizonyára jobboldali energiaügyi csoportok vannak mögötte, ezt a civil szervezet elnöke természetesen cáfolta.

Al Gore környezetvédelmi tanácsadója, Kalee Kreider szerint "az üzenet közvetítőjét meg lehet támadni, de az üzenet attól még ugyanaz marad" - mondta a The Guardian-nek. A tanácsadó elmondta, hogy a Gore házban használt energia mind egy közeli zöld szolgáltatótól származik, amely többek között nap, szél és gázenergiát használ és egyébként napkollektorokat is felhelyeztek a tetőre, ezzel megpróbálták csökkenteni fogyasztásukat. Emellett Al Gore egyfajta bűnbocsánat cédula vásárlási programban is részt vesz, káros kibocsátásai mértékében "zöld kreditet" vásárol, például erdőt. Khm, ez elég furán hangzik, nem lehetne egyszerűen kisebb házba költözni és kisebb autót vezetni?

Nem ez az első eset, amikor Gore-t álszentséggel vádolják, korábban magángépes utazásait kritizálták többen is, persze főleg a Fox tévécsatornánál, amelyről mindenki tudja, hogy a republikánusokat és az olajlobbit támogatja. Ugyanezek a vádak hangzottak el egyébként a Vanity Fair első zöld, azaz környezetvédőnek szánt száma kapcsán, egészen véletlenül abban is szerepelt a volt alelnök számos sztárral karöltve (pl. Julia Roberts), akiknek szintén gyönyörű, jól propagálható óriási hibrid hajtású terepjárója van, és mindig visszaviszik az üvegeket a boltba, de magángép nélkül nem tudnak átkelni egy kontinensen.

Mindez természetesen nem kérdőjelezi meg a környezetvédelem fontosságát, de Al Gore image-ét legalábbis árnyalja kicsit. Erre pedig nagy szüksége lehet az amerikai közvéleménynek, mert az a pletyka járja, hogy Gore az Oscar-díj begyűjtése után ismét az elnökválasztás felé kacsintgat és 2008-ban újra indulhat az elnökségért. Még egy ezzel kapcsolatos valóban vicces jelenetet is megengedett magának Leonardo DiCaprioval közösen a díjátadón. Al Gore szimpatikus ember, egyre jobban kezeli a médiát, olyan jó lenne hinni benne, hogy maradt még hiteles politikus, még ha csak Amerikában is, találjon már ki valami igazán hasznos megoldást legalább a saját energiafogyasztásának mérséklésére.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Média

Tévécsatornát indít Al Gore

Al Gore volt amerikai alelnök az interaktivitásra hangsúlyt helyező új hír- és információs tévécsatornát indít augusztustól az Egyesült Államokban, elsősorban a 18-34 éves korosztály részére.

Karrier

Al Gore az Apple igazgatótanácsának tagja lett

Al Gore volt amerikai alelnököt és demokrata párti elnökjelöltet beválasztották az Apple Computer Inc. igazgatótanácsába. Gore az Oracle Corp. elnök-vezérigazgatójának, Larry Ellisonnak a helyébe lép, aki tavaly szeptemberben távozott az Apple igazgatóságából.