szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kedden is folytatódtak a múlt hét végén megkezdett harcok a libanoni hadsereg alakulatai és a Fatah al-Iszlám palesztin szervezet fegyveresei között a Libanon északi részén lévő Nahr el-Barid palesztin menekülttábor térségében.

Már a hajnali órákban kiújult a lövöldözés az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal rokonszenvező palesztin szervezet harcosai és a libanoni kormányhadsereg katonái között. Libanoni egészségügyi dolgozók felszólították a feleket a harcok szüneteltetésére, hogy kivihessék a tábor utcáiról az ott heverő ellátatlan sebesülteket, és eltávolíthassák a harcok halálos áldozatainak tetemeit. Szemtanúk szerint tüzérségi és harckocsilövedékek robbanásainak döreje hallik folyamatosan a 40 ezer embernek otthont adó tábor térségében.

A Fatah al-Iszlám 20 tagja, 32 katona és 27 civil vesztette eddig életét a vasárnap reggel kitört harcokban. Több mint 150 ember megsebesült, néhány tucat ház romba dőlt, ezrek menekültek el a táborban lévő otthonukból.

Fuád Szinjóra Nyugat-barát libanoni kormányfő hangsúlyozta hétfőn, hogy feltétlenül szükségesnek tartja a Fatah al-Iszlámmal való leszámolást. A múlt évben felbukkant szunnita fegyveres csoport a Nahr el-Barid táborban sáncolta el magát. "Harcosaink készek utolsó csepp vérükig küzdeni" - mondta kedden egy nyugati tudósítónak a szervezet szóvivője. "A hadsereg kezdte el a harcot, neki kell beszüntetnie is" - tette hozzá.

A szervezet nevében olyan tartalmú közlemény érkezett faxon egy nyugati hírügynökség irodájához, amely szerint a Fatah al-Iszlám egy csoportja hajtotta végre az utóbbi két nap folyamán történt két robbantásos merényletet a libanoni fővárosban, Bejrútban. A faxüzenet szerzői azzal fenyegetőznek, hogy a Fatah al-Iszlám "lángba borítja" Bejrút központját, ha a hadsereg nem állítja le ellene indított hadműveletét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vizsgálja a rendőrség, hogy köze volt-e az orvosának Maradona halálához

Vizsgálja a rendőrség, hogy köze volt-e az orvosának Maradona halálához

Az etióp hadsereg elfoglalta a lázadó tartomány székhelyét

Az etióp hadsereg elfoglalta a lázadó tartomány székhelyét

Soha nem adott még el ennyi telefont a Xiaomi

Soha nem adott még el ennyi telefont a Xiaomi