szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Franciaországban 4, 8 millió euróért, vagyis több mint 1,2 milliárd forintért árverezték el Napóleon császár kardját, amelyet a legenda szerint a marengói csatában viselt.

Az árverés ellenére a kard nem hagyhatja el Franciaországot. Az árverésnek a nemzetközi sajtó nagy figyelmet szentelt, a Der Spiegel című német hetilap online összefoglalója szerint Napóleon ezzel a szablyával kezében fordította meg a már vesztésre álló csatát, és vezette katonáit 1800 júniusában Észak-Itáliában győzelemre.

A 97 centiméter hosszú fegyver kék pengéje egyesek szerint damaszkuszi acél, mások viszont úgy vélik, hogy a németországi Solingen-ből származik, és Nicolas Noel Boutet tervei szerint készült, egy versailles-i manufaktúrában. A kard markolata elefántcsont, a gazdagon díszített penge pedig "A Nagy Napóleon szablyája a marengói csata idején" feliratot viseli. Szakértők szerint a kard egyszerre történelmi ereklye és csodaszép műremek. Az árverés Párizs mellett Fontainebleau-ben zajlott. A kardot még 1978-ban nemzeti kultúrkinccsé nyilvánították, ezért Franciaország területéről nem lehet kivinni.

Császárrá koronázása után egy évvel Napóleon testvérének ajándékozta a kardot, a későbbi vesztfáliai királynak ajándékozta. Az ereklye eddig nyolc Napóleon leszármazott közös tulajdona volt. Történészek szerint a most elárverezett kard azért is legendás, mert ez a csata erősítette meg Napóleon hírét, mint legyőzhetetlen hadvezérét. A marengói csata idején Napóleon még első konzul volt, öt év múlva koronázták császárrá - írja a Spiegel Online.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megtalálták a galaxis maradványait, ami összeütközött a Tejútrendszerrel

Megtalálták a galaxis maradványait, ami összeütközött a Tejútrendszerrel

Majkát kiengedték a kórházból, és végtelenül hálás a balassagyarmatiaknak

Majkát kiengedték a kórházból, és végtelenül hálás a balassagyarmatiaknak

Fontos teszt jön: 15 km magasra küldi fel a SpaceX az űrhajót, amivel embereket vinne a Marsra

Fontos teszt jön: 15 km magasra küldi fel a SpaceX az űrhajót, amivel embereket vinne a Marsra