szerző:
MTI

A négy visegrádi ország parlamentjeinek vezetői a jövő évben szeretnék meghívni a többi európai uniós országbeli kollégáikat Prágába, hogy megvitassák mindazokat a lehetőségeket, amelyeket a Lisszaboni Szerződés nyújt a nemzeti törvényhozásoknak.

Egyebek között ebben állapodtak meg a cseh, a lengyel, a magyar és a szlovák parlament vezetői, akik pénteken és szombaton Prágában tanácskoztak. Magyarországot a találkozón Mandur László, az Országgyűlés alelnöke képviselte.

Az eszmecserére a jövő év első felében kerülne sor, amikor Csehország tölti majd be az Európai Unió soros elnöki tisztségét. A találkozó előkészítésével a V4-ek Miloslav Vlceket, a cseh képviselőház elnökét bízták meg.

A négy visegrádi ország törvényhozásának vezetői pénteken kezdtek tárgyalásokat arról, milyen feladat hárul a nemzeti parlamentekre a Lisszaboni Szerződés érvénybe lépése után.

„A visegrádi országok parlamentjei szeretnének kidolgozni egy olyan mechanizmust, amely lehetővé tenné számukra, hogy közös lépjenek fel az Európai Bizottság nekik nem tetsző törvénytervezetei ellen” – jelentette ki a pénteki tanácskozás után megtartott sajtótájékoztatón Premysl Sobotka, a cseh szenátus elnöke.

A „központi” törvényjavaslatok „visszaadása” a nemzeti parlamentek részéről olyan újdonság az Európai Unióban, amelyet a Lisszaboni Szerződés tenne lehetővé. „Nem valamiféle blokk létrehozásáról van szó valaki ellen, hanem a közös álláspont érvényesítéséről. A Lisszaboni Szerződés ezt a lehetőséget megadja, s egybehangzó véleményünk, hogy ezzel élni kell” – szögezte le Sobotka.

A négy visegrádi ország közül Lengyelország, Magyarország és Szlovákia már törvénybe iktatta a Lisszaboni Szerződést, míg Csehország nem. A prágai képviselőház eddig csak első olvasásban vitatta meg a dokumentumot, míg a szenátus úgy döntött, megvizsgáltatja az alkotmánybírósággal, hogy a szerződés összhangban van-e a cseh jogrenddel. Alexandr Vondra, az európai ügyekért felelős miniszterelnök-helyettes szerint a taláros testület ősszel dönt a kérdésről.

A Lisszaboni Szerződés, amely módosítja a 27 tagúra bővült Európai Unió működésének szabályait, azután lép életbe, hogy a dokumentumot az összes tagállam jóváhagyja. A szerződés gyakorlatilag az elutasított európai alkotmányt helyettesíti, s célja megreformálni az uniós intézményeket. Újraosztja a jogköröket az Európai Unió és a tagországok között, és módosítja a döntéshozatal eddigi szabályait.

A dokumentum előírja, hogy Brüsszelnek előzetesen értesítenie kell a nemzeti parlamenteket a jogszabályok tervezett módosításairól. Ha ezekkel a nemzeti parlamentek egyharmada nem ért egyet, akkor az Európai Bizottságnak újra kell gondolnia a javaslatot.

„Mi a visegrádi csoportban négyen vagyunk. Szeretnénk, ha a csírája lennénk egy olyan csoportnak, amely szükség esetén eléri az egyharmadot” – jegyezte meg Sobotka.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Fókuszban

Visegrádi panoráma

HVGSztrájkkészültséget jelentett be a minap az oktatási dolgozók szakszervezete Csehországban, tiltakozásul a 2010-ig...

Fókuszban

Visegrádi késlekedők

Csehországban, Szlovákiában és Lengyelországban is bizonytalannak tűnik az euró bevezetésének időpontja.

MTI Gazdaság

A visegrádi négyek nem fizetnek bírságot az EB-nek

A visegrádi országok agrártárcái egybehangzóan megtagadják a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek felhalmozása miatt kirótt bírság megfizetését, amit az Európai Bizottság az unió tíz tagállamára közel négyszáz millió euró értékben szabott meg.

MTI Tech

A Visegrádi Négyek közt utolsók vagyunk nethasználatban

Magyarországon a 15 éven felüli népesség - azaz 8,5 millió állampolgár - 33,2 százaléka fér hozzá a világhálóhoz. Az ország a 29. helyet foglalja el Európában az internet-hozzáférési rangsorban - közölte a GfK Hungária.

hvg.hu/MTI Hágai bíróság

Visegrádi országok: ki keres a legjobban?

Ötszáz euró bruttó keresetből a legkevesebb pénz a lengyelek, közvetlenül utánuk pedig a magyar munkavállalók zsebében marad az adók és járulékok megfizetését követően, míg ezer eurós bruttó keresetet alapul véve a magyar munkavállalók kapják a legkevesebbet kézhez - derül ki a Deloitte Magyarország által összeállított, a visegrádi országok munkavállalóinak nettó keresetét összehasonlító adatokból.

MTI Itthon

Draskovics közös visegrádi stratégiát sürget

A ratifikálási folyamat lezárásával életbe lépő Lisszaboni Szerződésből fakadó teendőkről tanácskoztak a hét végén a szlovákiai Tátralomnicon a visegrádi országok igazságügyi miniszterei.

Kim Dzsong Un rakétákat lövöldözött a Japán-tengerbe

Kim Dzsong Un rakétákat lövöldözött a Japán-tengerbe

Még drágább lesz a Balaton vízszintjének megemelése

Még drágább lesz a Balaton vízszintjének megemelése

Nem csak az erdőtüzeket, most már Bolsonarót is meg akarják állítani

Nem csak az erdőtüzeket, most már Bolsonarót is meg akarják állítani

A Puskás Akadémia meglepetésre megverte a Fradit

A Puskás Akadémia meglepetésre megverte a Fradit

Nem hagyott időt a MÁV az átszállásra, a határon ragadtak az utasok

Nem hagyott időt a MÁV az átszállásra, a határon ragadtak az utasok

Chile nagy része sivataggá válhat pár évtizeden belül

Chile nagy része sivataggá válhat pár évtizeden belül