szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szudáni milicisták megölték Dárfúrban az ENSZ és az afrikai országok közös békefenntartó erejének (UNAMID) hét tagját, és 22-t megsebesítettek egy rajtaütésben - jelentette be a világszervezet főtitkára szerdán.

Ban Ki Mun a szóvivője útján "a lehető legerősebb kifejezésekkel" elítélte, és elfogadhatatlannak minősítette a békefenntartók ellen intézett támadást. Az elesettek között öt ruandai katona, valamint egy ghánai és egy ugandai rendőr van. Ban irodája szerint a közös járőr civilek meggyilkolását akarta kivizsgálni Dárfúr északi körzetében, amikor a még nem azonosított fegyveres banda rajta ütött. A támadás két órán át tartott, és a támadók nehézfegyvereket is bevetettek.

Az UNAMID kartúmi szóvivője korábban csak az ENSZ-rendőrség egyik emberének a halálát erősítette meg, és azt közölte, hogy három sérültnek válságos az állapota. Az UNAMID az ENSZ legnagyobb békefenntartó alakulata lesz, amikor eléri a teljes erejét, azaz a 26 ezer főt, de jelenleg csak tízezres a létszáma. Feladata a dárfúri lakosság védelme a fegyveres bandáktól. A 2003-ban kezdődött konfliktusban már mintegy 220 ezren vesztették életüket, és 4 millióan vannak veszélyben.
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

A zimbabwei ellenzék békefenntartókat követel

A zimbabwei ellenzék arra kérte a Dél-afrikai Fejlesztési Közösség (SADC) biztonságpolitikai bizottságában soros elnöki tisztséget betöltő angolai államfőt, hogy a regionális szervezet küldjön békefenntartó erőket Zimbabwéba az elnökválasztás második fordulója idejére – közölte Morgan Tsvangirai, az ellenzék szóvivője.

MTI Világ

Szudán megszakította kapcsolatait Csáddal

Szudán vasárnap megszakította diplomáciai kapcsolatait Csáddal, miután egy dárfúri felkelőmozgalom – amelyet Kartúm szerint Csád támogat – az előző nap megpróbálta elfoglalni a szudáni főváros egyik elővárosát.

MTI Világ

Tovább támadják a szudáni fővárost a lázadók?

Egy darfúri lázadóvezér azzal fenyegetőzött hétfőn, hogy fegyveresei a főváros elleni sikertelen roham után sem hagynak fel a Kartúm elleni támadásokkal, amíg meg nem buktatják a szudáni kormányt.

Itthon is beolthatók a 16-18 év közöttiek

Itthon is beolthatók a 16-18 év közöttiek

Egy jelentés szerint sokkal jobban kellene hangsúlyozni, hogy az oltások működnek, és érdemes őket beadatni

Egy jelentés szerint sokkal jobban kellene hangsúlyozni, hogy az oltások működnek, és érdemes őket beadatni

Eddigi legnagyobb szabadidő-autójával rukkolt ki a Volkswagen

Eddigi legnagyobb szabadidő-autójával rukkolt ki a Volkswagen