szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az új szerb kormány azt akarja, hogy 2010-ben már csak hivatásosokból álljon az ország hadserege – jelentette ki Dragan Sutanovac védelmi miniszter.

A Vecernje Novosti című belgrádi lapban megjelent interjújában a politikus kizárta annak a lehetőségét, hogy Koszovó problémáját katonai erővel oldják meg. – Nem hiszem, hogy bárki hajlandó lenne háborúra, életek feláldozására, annak ellenére, hogy Koszovó kérdése az egyik legfontosabb állami ügy – mondta a miniszter.

Dragan Sutanovac szólt arról, hogy a hágai Nemzetközi Törvényszék által háborús bűnökért körözött személyek elfogására kidolgozott akcióterv keretében a szerb hadsereg is mindent megtesz a bűnösök kézre kerítéséért. – Azt akarjuk, hogy se Szerbiában, se Szerbián kívül senki se vádolhassa a hadsereget azzal, hogy hágai vádlottat bujtat, vagy részese bármilyen törvénytelen dolognak – közölte, de hozzátette: a menekülők elfogása elsősorban a polgári

biztonsági szolgálatok feladata.

A lapnak arra a kérdésére, hogy a szocialista párti Ivica Dacics miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter hajlandó lesz-e együttműködni a Nemzetközi Törvényszékkel, a Demokrata Párt vezetőinek élvonalába tartozó Dragan Sutanovac azt felelte: a szocialista vezetővel olyan koalíciót hoztak létre, amelyben mindenki teszi a dolgát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Tadics: Szerbia az EU miatt sem mond le Koszovóról

Szerbia továbbra sem mond le Koszovóról - jelentette ki Belgrádban Borisz Tadics államfő, mielőtt az EU hívására elindult Luxembourgba, ahol várhatóan még kedden aláírják az EU-tagság "előszobájának" tekintett EU-szerb társulási és stabilitási szerződést.

MTI Világ

Megvan a négy még keresett hágai vádlott egyike

Elfogták szerdán Stojan Zupljanin volt boszniai szerb rendőri vezetőt, a hágai Nemzetközi Törvényszék által háborús bűnök miatt még körözött négy vádlott egyikét - közölték szerb igazságügyi forrásból.

MTI Világ

Életbe lépett a koszovói alkotmány, a szerbek elutasítják

Életbe lépett vasárnap Koszovó alkotmánya, de a koszovói szerbek törvénytelennek tartják az alapokmányt, és bejelentették saját "tartományi" parlamentjük megalakítását. A koszovói parlament április 9-én fogadta el az alkotmányt.

Hét nap

Hágai kudarc

Nem kezdődik el a háborús bűnökre létrehozott hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) első tárgyalása a tervezett...

MTI Világ

Megtámadták a koszovói kormányfő házát

Ismeretlen fegyveresek megtámadták szombaton Hasim Thaqi koszovói miniszterelnök házát, azonban ő távol volt egy magántermészetű látogatáson - jelentette a rendőrség.

4K-s felbontás 144 Hz-en: ezt tudja az új Asus monitor

4K-s felbontás 144 Hz-en: ezt tudja az új Asus monitor

Az összes vádlottat felmentették az izsáki vadászház ügyében

Az összes vádlottat felmentették az izsáki vadászház ügyében

Most a szabálytalanul türelmetlen autósokról adott ki videóválogatást a rendőrség

Most a szabálytalanul türelmetlen autósokról adott ki videóválogatást a rendőrség